Noi detalii despre furtul miliardului în presa de la Chișinău

  • 15 Martie 2016 09:54
Noi detalii despre furtul miliardului în presa de la Chișinău

Revista presei din 15 martie 2016

Aceeași persoană figurează atât în FURTUL MILIARDULUI, cât și în SPĂLĂTORIA RUSEASCĂ, titrează Ziarul Național. Ziarul scrie că Marios Papantoniou, despre care jurnaliștii de la „The Black Sea” au scris că ar fi fondatorul companiei Fortuna United Ltd, cea care, potrivit raportului Kroll, a fost principala firmă implicată în furtul miliardului din cele trei bănci, figurează în calitate de fondator și al mai multor off-shore-uri implicate în așa-zisa „spălătorie rusească”. „Fortuna United Ltd” este, potrivit jurnaliștilor din UE, și beneficiara transferului de circa 825 de milioane de euro din Banca Socială, dar și a companiei fondatoare a companiei „Energokapital”, intermediarul prin care Republica Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Potrivit datelor din Registrul persoanelor juridice înregistrate în Scoția, Marios Papantoniou este și fondator al cinci din cele 12 companii off-shore despre care Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că ar fi fost beneficiare ale miliardelor de dolari proveniți din Rusia și spălați prin ordonanțe judecătorești emise de magistrați moldoveni.

Platforma „Demnitate și Adevăr” a depus, la Comisia Electorală Centrală (CEC) cele peste 400 de mii de semnături, adunate pe tot teritoriul Republicii Moldova, în favoarea alegerii șefului statului în mod direct de cetățeni, scrie Ziarul Național. Acum, CEC urmează să verifice listele în decurs de 15 zile și să ia o decizie. Ziarul amintește că, pe ultima sută de metri de colectare a semnăturilor de către Platforma DA, Curtea Constituțională a anulat modificările la Constituție operate în iulie 2000, prin care se dicta alegerea șefului statului de către Parlament. Totuși, cetățenii au răspuns, în cadrul acțiunii Platformei DA, și la alte două întrebări: dacă vor reducerea numărului deputaților de la 101 la 71 și limitarea imunității parlamentare?  Pentru inițierea unui referendum de modificare a Constituției sunt necesare cel puțin 360 de mii de semnături pentru fiecare chestiune supusă votului.

Timpul se întrabă cine va fi următorul președinte al Republicii Moldova? Cel mai probabil, din partea forțelor prorusești, candidatul care va ajunge în turul al II-lea va fi, ex-viceministrul Economiei, ex-deputatul comunist, Igor Dodon.  Este greu de prezis votul proeuropenilor, atâta timp cât nu cunoaștem toți candidații, care vor lupta pentru acest segment.

Tată și fiu de oligarh. Prezentul și viitorul Basarabiei sunt pe mâini bune, ne asigură Vasile Ernu în Adevărul. Autorul constată că odraslele  oligarhilor nu mai sînt crescuți și educați în Basarabia. Ei stau la școli de lux în Elveția și Anglia. Iar cînd vin acasă, trăiesc în ghetouri de lux și nu se intersectează cu lumea reală din ghetourile săracite. Ei trăiesc în lumea lor de vis, iar copiii noștri, în realitatea noastră dură. Însă curînd ei vor trebui să se intersecteze. Copiii oligarhilor vor reveni în țară să preia bussinesul părinților și frîiele puterii. Pentru asta au fost crescuți și educați. Iar copiii noștri vor fi nevoiți să-i deservească. Oare ce va ieși din toată poveste asta?

Ziarul de Gradă public un material de investigație despre stăpânii sălilor de nunți. Ziarul remarcă faptul că restaurantele și sălile de banchete din Chișinău sunt, fără îndoială, o afacere profitabilă. Pe lângă veniturile din activitatea zilnică pe care unele dintre aceste restaurante o desfășoară, cele mai mari încasări sunt, însă, înregistrate ca urmare a găzduirii nunților și cumetriilor, la care participă sute de invitați. În medie, pentru fiecare invitat, restaurantele din Chișinău percep o taxă care începe de la 700 — 800 de lei. Unii din¬tre proprietarii acestor localuri sunt cunoscuți opiniei publice datorită prezenței lor în reviste mondene, pe când alții preferă să fie mai discreți. Unii dintre aceștia, pe lângă restaurantele pe care le administrează, dețin și alte afaceri, în domenii total diferite, cum ar fi industria mobilei sau producerea medicamentelor și a produselor cosmetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău