Nodul Gordian | Premisele și consecințele căderii Guvernului Sandu. Între negocieri de culise și alegeri anticipate

  • 12 Noiembrie 2019 14:35
0%
00:00:00
00:00:00

După căderea Guvernului urmează o perioadă de instabilitate, cu riscul de preluare integrală a puterii din partea președintelui Igor Dodon, cu sprijinul Federației Ruse, a opinat analistul Nicolae Negru, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

„Intrăm într-o nouă fază de instabilitate, trebuie să se formeze o nouă majoritate parlamentară. Dacă se formează o majoritate parlamentară cu deputați conjuncturali, care nu pot fără putere, există riscul ca Dodon să preia toată puterea în Republica Moldova, toate instituțiile statului, să avem un regim nu comparabil cu al lui Plahotniuc. S-ar putea să avem un regim și mai rău. Cel puțin, Plahotniuc nu a deschis porțile în fața Rusiei așa cum face Dodon”, a precizat Nicolae Negru. 

Analistul de la București, Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, consideră că ar fi mai oportună organizarea alegerilor anticipate, cu formarea unei noi guvernări mai stabile în Republica Moldova.

 „În momentul de față este necesară o rundă de alegeri care să dea o coaliție cu adevărat solidă și care să depășească obiectivele de natură situațională și să-și asume cu adevărat reformele juridice, economice, reformele profunde de care are nevoie Republica Moldova. Deja am văzut că alegerile locale ne-au semnalizat că Partidul Socialiștilor, pro-rus, împreună cu celelalte partide de aceeași orientare, fundamental anti-reformă, nu acoperă o majoritate, deci există motive coerente pentru ca acest nou vot să așeze, pe criterii foarte echilibrare și corecte, o viitoare guvernare”, a spus Chifu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău