Nodul Gordian | Cristina Țărnă, despre necesitatea asigurării transparenței în procesul de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat: „Opinia publică poate fi un aliat în acest proces de evaluare sau un dușman”

  • 10 Noiembrie 2021 19:01
0%
00:00:00
00:00:00

Scopul evaluării performanțelor procurorului general este diferit de cel al unei proceduri penale, explică experta anticorupție, Cristina Țărnă, în contextul sesizării depuse de președinta Maia Sandu la Consiliul Superior al Procurorilor, pe numele lui Alexandr Stoianogolo, suspendat în prezent din funcție și cercetat penal. Astfel, evaluarea performanțelor, care ar urma să fie desfășurată de o comisie specială instituită de CSP, are un obiect mult mai larg de investigare, a subliniat Cristina Țărnă, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău. Ea a remarcat că introducerea acestui mecanism a fost necesară, în contextul unei nemulțumiri accentuate a societății față de activitatea procuraturii.

 „Este clar că a existat o nemulțumire publică în creștere față de activitatea Procuraturii Generale, mai multe suspiciuni referitoare la legături cu grupuri de interese, să nu le spunem altfel, și direcționarea activității procuraturii în interesul acestora, la care clasa politică a răspuns prin introducerea acestui mecanism de evaluare, și era evident că o să o și facă. Da, este un mecanism de evaluare adoptat cu dedicație. Într-un fel, a fost adoptat în virtutea faptului că și-au dat seama că au un Procuror General numit pe șapte ani care deja al doilea an nemulțumește foarte mult cetățenii țării.

Scopul evaluării performanțelor nu este același cu scopul unui proces penal. Deci, dacă el a săvârșit acțiuni contrare prevederilor Codului Penal, atunci există răspundere penală, pentru aceasta este declanșată procedura. Cu ce o să se finalizeze nu știm, urmează să vedem cum va fi desfășurată ancheta, probele care se acumulează. Însă, evaluarea performanțelor este un subiect mult mai larg în comparație cu răspunderea penală. Dar dacă a săvârșit mai puțin decât acțiuni cu caracter penal, dar totuși ceea ce a făcut îl plasează în zona de necorespundere cu funcția de Procuror General, pentru că el a dat un jurământ, de la el s-au așteptat niște rezultate, dar dacă de doi ani de zile aceste rezultate întârzie să apară, mai mult decât atât, ele nu doar întârzie să apară, ci trezesc o mare nemulțumire – urmează această evaluare”.  

Pentru a evita critici din partea societății civile și a presei, trebuie asigurată transparența tuturor procedurilor, mai atenționează experta.

Regulamentul de evaluare ar trebui să fie dezbătut și făcut public. Totodată, componența comisiei nu cred că va fi ținută în secret. Nu știu dacă toate etapele de evaluare desfășurate de comisie vor fi publice, eu mi-aș dori să fie publice, dar dacă sunt informații sensibile legate de dosare, probabil nu vor fi publice toate ședințele comisiei. Și, desigur, raportul care va fi înaintat de comisia respectivă către CSP, la fel, ar fi bine să fie publicat. Iar dacă va conține informații secrete, să nu fie în totalitate secretizat, ci doar unele porțiuni, precum datele cu caracter personal. Dar în general – să permită publicului larg să-și facă impresia din prima sursă. Pentru că opinia publică poate fi un aliat în acest proces de evaluare sau un dușman, din simplul fapt că va crede că este amăgită, pentru că nu știe ce se întâmplă. Oamenii nu trebuie să aibă senzația că cineva pe ei îi prostește și se promovează interesele cuiva”, a subliniat Cristina Țărnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:1,03 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
6
Tue
4
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău