Nodul Gordian | Judecătorul Ion Chirtoacă: „Reforma justiției nu trebuie să aibă culoare politică. Transmit un mesaj clar că o justiție corectă se face cu oameni corecți”

  • 16 Noiembrie 2021 18:50
0%
00:00:00
00:00:00

Evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor nu trebuie făcută în interese politice, ci în interesul întregii societăți și cu implicarea oamenilor corecți, a subliniat judecătorul Ion Chirtoacă, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, invitat în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău. Magistratul a atras atenția și asupra necesității asigurării unor garanții, în procesul de evaluare a integrității, dorit de către actuala guvernare.

„Reforma justiției nu trebuie să aibă culoare politică. Reforma justiției este un efort al întregii societăți și nu ține de cine se află astăzi la putere, pentru că nu se face pentru o anumită guvernare, dar pentru societate și trebuie să aibă continuitate. Ca și judecător, ca și cetățean, pot să-mi spun punctul de vedere că această evaluare se impune, pe fundalul încrederii tot mai precare din partea societății. Însă, trebuie să asigurăm o serie de garanții în procesul de evaluare a integrității. Eu am spus de mai multe ori, eu nu am nicio problemă cu acest lucru și foarte mulți colegi nu au nicio problemă să-și justifice bunurile. Dar aici apare o întrebare. Noi avem Autoritatea Națională de Integritate care în această toamnă a primit mai multe prerogative. Va trebui de făcut claritate pentru cazurile când datele Comisiei de evaluare extraordinare nu corespund cu cele de la ANI, care verifică anual declarațiile de venit ale judecătorilor și procurorilor. Există loc de îmbunătățire a acestui proiect și eu, personal, și colegii vom pregăti mai multe propuneri.

Transmit un mesaj clar că o justiție corectă se face cu oameni corecți. Eu vreau să cred că și mecanismul care se propune este unul cu bună credință și că vor fi promovate acele lucruri corecte și juste în raport cu fiecare judecător în parte. Chiar dacă el este supus evaluării, trebuie să-i fie asigurate garanțiile: dreptul la apărare, dreptul de a contesta rapoartele de evaluare și, în prealabil evaluării, trebuie să avem claritate. Eu am propus Ministerului Justiției să avem un studiu de impact, dacă se va face evaluarea integrității judecătorilor, să vedem cum va fi afectată în această perioadă înfăptuirea actului de justiție. Pentru că justiția nu poate fi pusă pe pauză”, a subliniat judecătorul.

Ministerul Justiției a publicat pentru consultări Conceptul privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Astfel, urmează a fi evaluată integritatea acestora, iar cei care nu corespund rigorilor vor fi eliminați din funcții. Vor fi verificate proprietățile și cheltuielile judecătorilor și procurorilor, raportate la veniturile legale și declarate.

Evaluarea ar urma să aibă loc prin crearea unei Misiuni internaționale de monitorizare, a unei Comisii de evaluare formată din 4 Colegii de Evaluare, precum și a unui Colegiu special de Apel. Misiunea internațională de evaluare se propune a fi formată din 7 membri – cinci nominalizați de partenerii internaționali și doi, societatea civilă. 

Astfel, procedura va avea mai multe etape, începând de la identificarea persoanei evaluate, colectarea datelor privind candidatul evaluat, analiza datelor și procesul de examinare cu participarea subiectului și emiterea deciziei. Decizia finală urmează a fi aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii, în cazul judecătorilor, și de Consiliul Superior al Procurorilor, în cazul procurorilor, iar ulterior – să fie executată.

În prima etapă vor fi evaluați judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel, procurorii de la Procuratura Generală și procuraturile specializate (anticorupție și împotriva criminalității organizate). A doua și a treia etapă vor implica instanțele și procuraturile inferioare. De asemenea, se propune evaluarea integrității candidaților la funcțiile de membru al CSM și CSP, precum și al colegiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău