Nodul Gordian | Nicolae Panfil: Membrii CEC erau obligați să țină cont de numărul de alegători care au participat la ultimul scrutin, să nu uităm că au fost peste 260 de mii de alegători

  • 08 Iunie 2021 18:52
0%
00:00:00
00:00:00

Comisia Electorală Centrală nu a luat sub nicio formă în considerare cele trei criterii prevăzute de Codul Electoral pentru stabilirea secțiilor de votare peste hotare, a subliniat șeful echipei de monitorizare a alegerilor din partea Asociație Promo-Lex, Nicolae Panfil, în cadrul emisiunii Nodul Gordian de la Radio Chișinău.

”Noi înțelege că există o situație în care nici Comisia Electorală Centrală nu are încă certitudinea cu privire la finanțarea costurilor pentru desfășurarea alegerilor, dar am văzut și în cadrul ședinței din 5 iunie, când s-a dezbătut acest subiect, faptul că reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat asigurări că resurse pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare sunt suficiente. Din punctul nostru de vedere, a fost încălcat cadrul legal, și anume articolul 31 din Codul electoral, de care CEC nu avea cum să facă abstracție. Ei erau obligați să țină cont de numărul de alegători care au participat la ultimul scrutin, să nu uităm că au fost peste 260 de mii de alegători – cum putem să avem același număr de secții? La fel avem peste 100 de mii de înregistrări prealabile, de asemenea au fost prezentate informați de la Ministerul de Externe, colectate de ambasadele noastre, cu privire la aflarea cetățenilor noștri în țările gazdă. Nici de acest criteriu nu s-a ținut cont”, a subliniat Nicolae Panfil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:6,17 m/s
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău