Nodul Gordian | Laura Ștefan, expertă anticorupție de la București: ”Evident că este nevoie de o curățare a întregului sistem public, dar curățarea asta nu trebuie să fie una ocultă”

  • 03 Iulie 12:30
0%

Situația din domeniul justiției și intențiile noii guvernări de la Chișinău în raport cu aceasta sunt subiectele abordate în cadrul acestei ediții a emisiunii Nodul Gordian. Invitații au vorbit despre eventualii pași de urmat pentru depolitizarea și eliberarea justiției moldovenești.

”Republica Moldova trebuie să aibă multă minte și multă înțelepciune în acest moment. Evident că este nevoie de o curățare a întregului sistem public, dar curățarea asta nu trebuie să fie una ocultă și bazată niște acuze vagi pe care să nu le putem analiza la nivel public. Desigur, mai există și opțiunea ca persoanele să plece din sistem, fără ca să fie, însă, exclusă răspunderea penală pentru faptele comise”, a subliniat experta anticorupție Laura Ștefan, de la centrul Expert Forum, din România.

”Ceea ce vreau să transmit este că, în domeniul reformei justiției și a statului de drept, a luptei împotriva corupției la nivel înalt, nu există scurtături. Nu există lucruri cu privire la care să închidem ochii și să spunem că o facem doar de data asta, pentru că cineva displace cuiva. Acesta este un risc foarte mare care trebuie evitat. Dacă astăzi închidem ochii la niște proceduri sumare, mâine procedurile aceste ne vor fi aplicate nouă”, a adăugat experta de la București.

Totodată,  juristul Ion Guzun, din cadrul Centrului de Resurse Juridice, și-a exprimat speranța ca politicienii să transmită ”mesaje dese, deranjante pentru unii, dar clare că se va lupta împotriva corupției, că cei vinovați vor fi deferiți justiției, că investigațiile vor fi făcute corect și nu în mod aleatoriu, nu se va promova impunitatea. Este necesar să crească masa critică în rândul judecătorilor, a procurorilor, să-și poată crea autoimunitate, să-și exercite funcțiile în baza legii”, a subliniat Ion Guzun.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chişinău
1,06 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,6 m/s
Sat
7 °C
Sun
8 °C
Mon
7 °C
Tue
7 °C
Wed
8 °C

Curs oficial BNM 13 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 0.0680
USD 17.3212 -0.0192
RON 4.0350 0.0148
UAH 0.7352 0.0002
RUB 0.2742 0.0015
Arhivă Radio Chișinău