Nodul Gordian | Cum se respectă transparența decizională în instituțiile publice – între declarații promițătoare și legi adoptate pe ascuns

  • 21 Mai 2019 11:28
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile sunt tot mai reticente în ultima perioadă în a furniza informațiile de interes public la solicitarea cetățenilor sau a le publica din oficiu, afirmă invitații emisiunii ”Nodul Gordian”, în cadrul căreia au fost discutate subiecte legate de transparența decizională a instituțiilor publice.

Potrivit lui Viorel Pîrvan, expert al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, instituțiile publice se ascund după motive precum datele cu caracter personal, secretul comercial, pentru a refuza accesul al informațiile de interes public, deși legislația prevede exact care sunt aceste informații și nu toate datele solicitate se încadrează în astfel de limitări.

Ianina Spinei, expertă în cadrul Transparency International Moldova, a subliniat că mai multe legi de interes major au fost adoptate cu încălcarea procedurilor de transparență decizională. Ea s-a referit la legea privind amnistierea fiscală și a capitalurilor, care a fost adoptată în iulie 2018, înainte de plecarea deputaților în vacanță, când acest proiect de lege ”a fost strecurat” într-un proiect de modificare și completare a unor acte normative. ”Era vorba de modificări la 80 de acte normative. Printre ele s-a aciuat și proiectul așa-numit de amnistiere a capitalurilor”, a subliniat Ianina Spinei, remarcând faptul că această normă ”vine să legifereze ilegalitățile”.

La nivel local, autoritățile au mai puține resurse pentru a asigura o transparență deplină a activităților lor, a menționat Viorel Pîrvan, care a adus, însă și un exemplu când activismul unui cetățean a schimbat lucrurile într-o localitate.

”Un cetățean adresa permanent solicitări primăriei, cereri de acces la informație, și bloca activitatea primăriei. Toți funcționarii trebuiau să caute aceste informații, iar dacă nu le găseau sau nu dădeau răspunsul în timpul prevăzut legal, cetățeanul ataca în instanță primăria. Au fost mai multe procese, până când primarul a luat decizia că trebuie publicată toată informația pe pagina web a primăriei și scapă astfel de aceste probleme. Este un exemplu mic, în care insistența cetățeanului a adus rezultate”, a subliniat Viorel Pîrvan.

Invitații emisiunii mai explică în cadrul emisiunii despre mecanismele pe care le au la dispoziție cetățenii, despre obligațiile autorităților de a asigura transparența decizională și în ce măsură sunt respectate acestea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Burniță
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău