Nodul Gordian | Autoritățile locale, între descentralizare și sub-finanțare, în preajma alegerilor (AUDIO)
-
15 Octombrie 2019 14:38
Nodul Gordian - 15 octombrie.
Administrațiile publice locale se confruntă cu un deficit de resurse financiare, bani care se repartizează pe criterii politice și cu lipsa instrumentelor eficiente pentru a asigura populația cu servicii de calitate. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Nodul Gordian” de la Radio Chișinău. Expertul Congresului Autorităților Locale (CALM), Alexandru Morcov, a subliniat că pentru a beneficia de bugete suficiente pentru localități este necesară o descentralizare financiară reală a autorităților locale.
„În majoritatea cazurilor, lipsa acestor bugete este datorată politicilor proaste, de-a lungul anilor, care au fost făcute de diferite guvernări. Am să vă dau un exemplu foarte simplu. Din ce se formează bugetele? Din impozite și taxe locale. Să luăm impozitul pe bunurile imobile, de exemplu, în localitățile rurale. Cheltuielile de administrare a acestui impozit depășesc încasările. Ol localitate cu aproximativ 1000 de gospodării colectează nu mai mult de 20 de mii de lei, iar administrarea acestui impozit costă în jur de 35 de mii de lei”, a subliniat Alexandru Morcov.
Autoritățile centrale au stabilit mai multe priorități pe termen scurt, pentru a consolida baza materială a administrațiilor locale și pentru o mai amplă decentralizare, a declarat secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi.
„Aici vorbim despre o flexibilitate mai mare pentru autoritățile publice locale în stabilirea impozitului pe imobil, impozitul funciar, impozitul pe venit al persoanelor juridice. Acestea sunt elemente de bază ca autoritatea publică locală să aibă mai multă autonomie în gestiune și să poată să aibă venituri mai mari pentru a rezolva problemele cu care se confruntă localitățile”, a afirmat Adrian Ermurachi.
Amintim că duminica, 20 octombrie 2019, în Rep. Moldova vor fi organizate alegeri locale generale la care cetățenii cu drept de vot sunt chemați să-și aleagă primarii localităților și consilierii din cadrul consiliilor locale, raionale și municipale. În total, vor fi aleși pentru un mandat de patru ani 898 de primari, 10472 de consilieri locali și 1108 consilieri municipali și raionali.