Nodul Gordian | Totalurile justiției moldovenești la final de 2019 și perspectivele pentru 2020, cu Alexandru Tănase și Vladislav Gribincea

  • 31 Decembrie 2019 15:10
0%
00:00:00
00:00:00

Evoluțiile politice din 2019 au influențat semnificativ situația din sistemul judiciar al Republicii Moldova, afirmă invitații emisiunii, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea. Ei au remarcat că un aspect pozitiv este înlăturarea unui control quasi-total asupra justiției.

”Unii judecători deja încep să discute despre probleme, se creează asociații alternative ale judecătorilor și procurorilor. Întrebarea este – pentru cât timp această dezghețare?”, a subliniat președintele CRJM, Vladislav Gribincea.

În acest context, Alexandru Tănase s-a arătat sceptic în privința faptului că ar exista o masă critică în justiție, care să poată face schimbarea spre mai multă independență față de politic, dar și încrezător că lucrurile nu vor mai fi atât de grave ca în perioada guvernării Partidului Democrat. ”Fosta guvernare a avut în sine o componentă accentuată represivă, cu transformarea organelor de urmărire penală în instrument de luptă politică – asta a fost ceea ce ne-a deranjat pe toți. Nu cred că Dodon sau PSRM ar putea să-l restabilească în forma în care a fost. Dar tentative sigur că vor exista”, a opinat Alexandru Tănase.

”Procurorul general ar putea să facă două lucruri pentru a îmbunătăți lucrurile în procuratură – primul este excluderea din sistem a celor care își folosesc funcția pentru a face bani și al doilea – să creeze un spirit în cadrul procuraturii așa încât procurorii să aibă libertatea să decidă conform propriei conștiințe și legii, ceea ce este corect”, a subliniat Vladislav Gribincea. Totodată, dosarele de rezonanță, inclusiv cel privind finanțarea PSRM, vor reprezenta o hârtie de turnesol privind independența procurorului general, a remarcat Vladislav Gribincea. ”Nu cred că dosarele date se vor clasa așa ușor, dar dacă se va tergiversa mai mult timp, va fi un semnal. Va fi ca o hârtie de turnesol care va convinge publicul dacă domnul Stoianoglo este sau nu omul președintelui”.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a remarcat că schimbările majore în procuratură pot începe de la atitudinea procurorului general. ”Dacă el va spune că este interzis să se ia mită, să fie închiși oameni fără temei, că nu se pornesc dosare la comandă – mesajele acestea nu au cum să nu aibă ecou și impact”. El a atras atenția că 2020 va fi un an electoral și nu se așteaptă schimbări majore pe domeniul justiției. ”În plus acest guvern a fost anunțat în mod clar că există pentru un an și într-un an nu poți să-ți asumi nici un fel de reforme palpabile. Lucrurile se vor așeza după alegerile prezidențiale când vom vedea cine va fi șeful statului și ce guvern vom avea”, a concluzionat Alexandru Tănase.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău