Nivelul de trai al populației: Cum am supraviețuit în 2015

  • 06 Septembrie 2016 21:15
Nivelul de trai al populației: Cum am supraviețuit în 2015

Numai 12 la sută dintre gospodăriile din mediul rural au acces la grup sanitar în interiorul locuinței, iar doar aproape o treime dintre acestea au apă caldă și cameră de baie sau duș, arată datele Biroului Național de Statistică pentru anul 2015.

În schimb, majoritatea populației are în casă un televizor sau chiar mai multe și fiecare a doua gospodărie are un calculator.

Dacă în orașe majoritatea populației are acces la toate utilitățile pentru un nivel de trai satisfăcător, cei mai mulți locuitori ai satelor rămân în continuare lipsiți de apeducte, rețele de canalizare sau apă caldă. Datele publicației referitoare la nivelul de trai al populației pentru anul 2015, realizată de Biroul Național de Statistică, arată că  numai 12 la sută dintre  gospodăriile din mediul rural au acces la grup sanitar în interiorul locuinței, în comparație cu 77 la sută în orașe. Apă caldă și baie sau duș au 27 la sută dintre gospodăriile sătești. Aproximativ 40 la sută au acces la rețele de gaze și canalizare, iar 60 la sută – la apeducte.

În schimb, majoritatea populației, și cea de la sate, și cea de la orașe, deține un televizor sau mai multe. De asemenea, 95 din 100 de gospodării au frigidere. Totodată, 51 la sută dintre gospodăriile din Republica Moldova au calculatoare, care sunt mai multe decât mașinile de spălat automate, diferența fiind totuși una nu prea mare - de un procent. Aproape un sfert au automobile, pe când numărul deținătorilor de biciclete este de două ori mai mic.

Datele cercetării mai arată că cea mai mare parte a cheltuielilor unei gospodării, 42 la sută, este pentru produsele alimentare. Procentajul crește în familiile mai sărace, care ajung să cheltuiască până la 54 la sută din venituri pentru mâncare. Cele mai multe produse consumate sunt laptele și produsele lactate, ouăle și produsele de panificație.

Totodată, pentru consumul băuturilor alcoolice și al tutunului sunt cheltuite 1,4 la sută din venituri, pe când pentru învățământ – 0,6 la sută.

Cercetarea Biroului Național de Statistică mai arată că veniturile medii lunare disponibile pentru o persoană s-au ridicat anul trecut la aproximativ 1 900 de lei. Principala sursă de venit au fost salariile – 40 la sută, după care urmează prestațiile sociale. Transferurile de peste hotare s-au ridicat la peste 17 la sută din totalul veniturilor unei persoane. Pe de altă parte, cheltuielile de consum au depășit veniturile lunare medii ale unui cetățean, fiind e peste 2000 de lei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău