Nimic nu l-ar afecta mai mult pe Putin, decât reducerea masivă a exporturilor occidentale de petrol și gaze din Rusia (Revista presei)

  • 31 Martie 2022 10:09
Nimic nu l-ar afecta mai mult pe Putin, decât reducerea masivă a exporturilor occidentale de petrol și gaze din Rusia (Revista presei)

Publicația Bani.md încearcă să înțeleagă cum poate fi învins Putin. Nimic nu l-ar afecta mai mult pe Putin, decât reducerea masivă a exporturilor occidentale de petrol și gaze din Rusia, remarcă Bani.md. Un factor care a ajutat la prăbușirea Uniunii Sovietice a fost și scăderea accentuată a prețului petrolului la nivel global între 1988 și 1992. Potrivit publicației, se poate crea și astăzi același efect cu Rusia, prin supraproducția de surse regenerabile și accentuarea eficienței energetice. Țelul este, conform Conferinței schimbărilor climatice din 2021 de la Glasgow, ca lumea să ajungă la emisii zero de carbon până în anul 2050. Pentru a câștiga războiul contra lui Putin, petrodictatorul rus, este nevoie de a-i tăia acestuia bugetul pentru armată, prin scăderea drastică a exporturilor energetice de la Moscova și la trecerea pe scară largă la resurse regenerabile, care pot salva planeta de la distrugere, susține Thomas Friedman, citat de bani.md.

Fostul premier Ion Sturza, comentează  într-o postare pe facebook, ultimele evoluții ale războiului din Ucraina și pericolul pentru Republica Moldova. Acesta constată multă euforie la unii și spaimă la alții. Euforie la cei normali, care urăsc fața hidoasă a unui război, iar  spaima este la cei care îi așteptau cu „flori” pe ruși la Chișinău în primele zile. Potrivit fostului premier e ușor de făcut o listă de trădători care își lustruiau „kirza”, pregătindu-se să preia puterea Sunt cunoscuți și documentați toți! De ce nu se iau măsuri? se întreabă acesta. În opinia fostului premier pericolul pentru Moldova rămâne același – schimbarea de putere pe cale „pașnică” de către cozile de topor și trădători. Lucru comunicat cu insistență Chișinăului pe căi „neoficiale” Așa că războiul (spre marele regret) nu s-a terminat, doar intră în altă fază”, conchide Ion Sturza.

„Pentru Republica Moldova războiul din Ucraina se poate dovedi un război inutil, așa cum „inutilă” a fost pandemia, pentru că n-am înțeles că sănătatea noastră colectivă depinde de responsabilitatea fiecărui individ, scrie Vitalie Ciobanu într-un articol pe europalibera.org. Potrivit publicistului, drama refugiaților ucraineni a pus în valoare nebănuite rezerve de generozitate și compasiune ale moldovenilor – calități și eforturi remarcate de partenerii noștri occidentali. Moldova este și va fi susținută pentru a face față greutăților acestei perioade.Îi ajutăm pe refugiați, dar ne asumăm semnificațiile dramei lor, înțelegem că amenințată este și libertatea noastră? Se întreabă autorul? Un război e cu atât mai inutil, mai dureros, cu cât nu schimbă nimic esențial în viziunea celor care-l suportă.

Într-un interviu în ZDG ambasadorul Ucrainei la Chișinău vorbește despre războiul din Ucraina, dar și despre soarta camioanelor blocate în Ucraina. Ziarul mai publică  un reportaj în care prezentă o istorie de la Vama Palanca despre o zi din viața unei polițiste de frontieră.

Ziarului de Gardă mai  publică o  anchetă despre guvernanți ruși cu Rusia în suflet, dar cu averile în afara ei. Publicația  relatează cum elita politică a Rusiei, apropiată președintelui Vladimir Putin, își păstrează averile în țări occidentale, iar copiii lor învață la universități prestigioase din lume sau dețin imobile în afara țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău