Nicu Popescu: Organizarea în R. Moldova a Summitului Comunității Politice Europene este cel mai important eveniment politic de la independență încoace

  • 25 Mai 2023 13:27
Nicu Popescu: Organizarea în R. Moldova a Summitului Comunității Politice Europene este cel mai important eveniment politic de la independență încoace

Organizarea în Rep. Moldova a Summitului Comunității Politice Europene este cel mai important eveniment politic de la independență încoace, a declarat astăzi, 25 mai, vicepremierul Nicu Popescu în cadrul unei conferințe organizate de societatea civilă. În Rep. Moldova vor fi prezenți, în premieră, zeci de șefi de state europene, care vor discuta subiecte ca securitatea spațiului european, independența energetică a Rep. Moldova, dezvoltarea durabilă a economiei și accelerarea politicilor de aderare la Uniunea Europeană. Prezența societății civile în cadrul reuniunilor oficiale crește gradul de transparentizare a deciziilor, au subliniat în cadrul conferinței mai mulți experți locali și europeni, transmite Radio Chișinău.

Securitatea Rep. Moldova, a întregului continent, independența energetică, accelerarea implementării politicilor de aderare – ar fi câteva dintre subiectele de pe agenda summit-ului, însă multe dintre cele mai așteptate subiecte vor fi discutate în offline, potrivit lui Nicu Popescu. Urmează ca după reuniune să fie prezentată o agendă de subiecte care trebuie pusă în aplicare de administrațiile publice europene, a mai spus șeful diplomației de la Chișinău:

„Rep. Moldova nu este singură, atât noi ca persoane, cât și ca stat, unul dintre cele mai grave, strașnice, și periculoase lucruri care ți se pot întâmpla, în viață, în parcursul tău ca stat, este să rămâi singur în condiții dificile. Or, noi suntem într-adevăr într-o regiune foarte dificilă, într-o perioadă a istoriei continentului nostru foarte dificilă, este un imperativ absolut în aceste condiții să menținem Rep. Moldova ancorată în familia europeană, cu sprijin european, astfel încât Rep. Moldova să nu se mai regăsească singură în fața efectelor negative ale acestui război brutal (din Ucraina -n.a.)”, a declarat Popescu.

Integrarea europeană a Rep. Moldova și a Ucrainei ar trebui să fie organică, a spus consilierul special pentru Ucraina al Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene, Francisco de Borja Lasheras:

„Pentru țări precum Rep. Moldova, Ucraina, summitul, în opinia mea, nu este un substitut al extinderii, ci un produs livrabil, care poate construi punți spre aderare la UE, dar mai ales, precum a menționat ministrul Nicu Popescu, ceva care să furnizeze ceea ce e necesar acum: conectivitate, energie, etc. Am putea să o numim integrare organică, punți concrete conectate la spațiul european”, a menționat Francisco de Borja Lasheras.

În cadrul summit-ului se va reflecta rolul pe care îl poate avea comunitatea civilă în deciziile de importanță majoră, faptul că acestea asigură transparența instituțiilor europene, a spus directorul CEPS, un institut de cercetare de la Bruxelles, Steven Blockmans:

„Ce este unic ca și livrabil din partea summitului este cam greu de scos în evidență. De fapt, este vorba despre un efort conjugat, dar și ca o platformă. Această construcție (n.r. politică) va facilita verbalizarea anumitor intenții care, ulterior, sperăm că se va materializa în pași concreți. Sunt necesare astfel de evenimente, cu implicarea Societății civile, care să formuleze anumite așteptări din partea liderilor noștri. Transparența este un element cheie ”.

Comunitatea Politică Europeană este o platformă de discuții despre viitorul Europei, creată anul trecut la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, în contextul războiului de agresiune dus de Fed. Rusă în Ucraina. Primul summit a avut loc în octombrie, anul trecut, la Praga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău