Nicolae Negru/Ziarul Național: ”Singura schimbare resimțită deocamdată este că Rusia s-a întărit și, de facto, deține controlul în Republica Moldova” (Revista presei)
-
09 Iunie 2020 09:49
Revista presei - 9 iunie 2020.
”La un an de la răsturnarea regimului Partidului Democrat, liderii politici s-au întrecut în mesaje și filmulețe”, titrează TV8. Igor Dodon a realizat un video în care își atribuie, în primul rând, meritele. Și Maia Sandu a publicat un film cu evenimentele de atunci, dar le mulțumește oamenilor de rând pentru curaj. Între timp, Andrei Năstase l-a acuzat pe Igor Dodon că a negociat, până în ultima clipă, cu Partidul Democrat, iar mai apoi s-a prezentat ca salvatorul națiunii. Între timp, oamenii de rând spun că nu au simțit nicio schimbare. Dimpotrivă, situația devine tot mai rea, notează TV8.
Despre un ”Bilanț negativ la un an de la debarcarea lui Vladimir Plahotniuc”, relatează și Europa Liberă. Potrivit jurnaliștilor, ”politicienii, atât cei ai puterii, cât și cei ai opoziției și-au amintit cu anumită satisfacție că în urmă cu un an au dat jos o guvernare pe care fosta prim-ministră Maia Sandu, de pildă, o consideră „cel mai autoritar regim din ultimele trei decenii”. Și ea, și președintele Igor Dodon, au vorbit, în mesajele lor de pe Facebook, (…) despre faptul că cetățenii ar fi devenit mai liberi. Doar că în timp ce Sandu regretă că R. Moldova ar fi în continuare “la cheremul unei grupări corupte în frunte cu Igor Dodon”, care ar trebui să fie următoarea țintă, afirmă ea, atunci când vine vorba despre curățenia în țară, șeful statului și-a repetat mai ales neliniștea legată de faptul că Plahotniuc și Șor, pentru alungarea cărora în urmă cu un an își atribuie sie însuși un merit mai deosebit decât l-ar avea ceilalți lideri politici din alianța creată atunci, nu ar fi abandonat deocamdată ideea să revină la putere”.
”Plahotniuc putea fi ÎNLĂTURAT de SUA și UE fără participarea Rusiei, dacă era implicată și România”, consideră analistul Nicolae Negru, care subliniază, în Ziarul Național, că singura schimbare resimțită deocamdată este că Rusia s-a întărit și, de facto, deține controlul în Republica Moldova. „Nici până azi nu ne sunt cunoscute toate dedesubturile constituirii alianței ACUM-PSRM. Care a fost înțelegerea dintre Moscova, Berlin și Washington putem doar să ghicim. Impresia e că rolul de „forță motrice” l-au jucat primele două capitale, pe când ultima a fost atrasă, din naivitate, din lipsă de experiență, în jocul subtil al Moscovei. Plahotniuc putea fi înlăturat de SUA și UE fără participarea Rusiei, dacă era implicată și România. O alianță monstruoasă, împotriva firii, între proeuropeni și antieuropeni, între imitatorii democrației occidentale și imitatorii lui Putin nu avea cum să dureze și, odată ce a fost încropită, printr-un acord dintre Rusia, UE și SUA, ar fi trebuit să se încheie la scurt timp după fuga lui Plahotniuc”, opinează analistul.
”Igor Dodon nu a ajuns încă la etapa la care să poată să controleze toate țara și să înfricoșeze pe toată lumea”, a declarat la TVR Moldova, președinta PAS, Maia Sandu. ”Cert e că astăzi Igor Dodon nu reușit să construiască încă sistemul de terorizare pe care îl avea Plahotniuc. Dar Igor Dodon prezintă un pericol pentru sistemul democratic, pentru instituțiile statului, și justiția. Clar, omul vrea să construiască un regim precum era pe timpul lui Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu. Ce ține de o eventuală coaliție cu Partidul Democrat, pentru a-l opri pe Igor Dodon și PSRM, Maia Sandu declară că deputații din opoziție au discuții cu PD, însă în acest moment, PD nu este dispus să iasă din majoritatea pe care o formează cu PSRM.
Președintele Igor Dodon este citat de postul NTV, apropiat PSRM, afirmând că ”decizia de a merge direct și ferm împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase” și că după fuga din țară a acestui a lui Ilan Șor, cei doi ”nu au renunțat la ideea de a prelua din nou puterea sub control. Miza lor este să destabilizeze situația politică din Moldova, să demită guvernul, să-i manipuleze pe Maia Sandu și Andrei Năstase, să-și infiltreze oamenii din grupările parlamentare Șor și Pro-Moldova în noul guvern”, afirmă Igor Dodon.
Vânătoarea asupra deputaților Partidului Democrat din Moldova a căpătat amploare în ultima perioadă, susține președintele formațiunii, Pavel Filip, citat de Cotidianul. Potrivit lui, ofertele de părăsire a partidului sunt din ce în ce mai generoase, crescând de la sute de mii de euro la sume cu șase zerouri. Fostul premier a dat și nume: Vladimir Cebotari de la Pro Moldova și Marina Tauber de la Partidul Șor s-ar ocupa de coruperea deputaților democrați. „Fantezii” și „declarații murdare”, au comentat cei doi acuzațiile lui Pavel Filip.