Nicolae Negru | Sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituție, dar Vlad Plahotniuc a făcut o greșeală tactică (Revista presei)

  • 17 Octombrie 2018 09:36
Nicolae Negru | Sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituție, dar Vlad Plahotniuc a făcut o greșeală tactică (Revista presei)

Revista presei - 17 octombrie 2018.

Nicolae Negru este de părere că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituție, dar crede că Vlad Plahotniuc a făcut o GREȘEALĂ tactică. Lucrurile bune nu se fac așa cum le face Partidul Democrat (PD), forțând mâna aliaților”, crede editorialistul Ziarului Național. „Era nevoie de o discuție prealabilă, de o înclinare a PD către dialog și către unele compromisuri. Chiar dacă e o chestiune „tehnică”, modificarea articolului 13 din Constituție are o valență simbolică nu mai mică decât integrarea europeană”, subliniază N. Negru, referindu-se la condiția Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidului Liberal (PL) cu privire la introducerea „limbii române” în Constituție în schimbul votului pentru „integrarea europeană”. El crede că Ghimpu și Deliu nu își doresc mai puțin decât Plahotniuc fixarea cursului european în Constituție. „Doar că lucrurile bune nu se fac cu șantaj, cu dispreț, ci cu „binișorul”. Orice „coordonator” ar trebui să știe asta”, a conchis editorialistul.

Într-un editorial pe portalul Cotidianul.md, istoricul Octavian Țîcu face o comparație dintre „Teroarea Roșie” instaurată de bolșevici acum 100 de ani cu situația din prezent în R. Moldova, pe care o denumește „teroarea albastră”. „De ce albastră? Pentru că este culoarea partidului care a declanșat-o, iar teroarea se face sub auspiciile unui curs de „integrare europeană”. Autorul mai crede că ceea ce s-a întâmplat în R. Moldova după 2009 s-a creionat demult la Moscova, iar modul de acțiune a regimului indică faptul că există o garanție a acestor acțiuni din partea lui Putin, dincolo de raționamentele de supraviețuire a puterii, care nu are altă soluție decât instituirea terorii. Teroarea menține sub controlul puterii Rusia, teroarea face ravagii în Turcia, acum teroarea se declanșează în R. Moldova. Tocmai când la Chișinău vine sultanul Erdogan. Interesantă coincidență. Pe timpuri veneau Biden, Rompuy, Merkel, Barosso. Acum vine Erdogan și ne ducem la Putin. E clar unde am ajuns”, comentează autorul.

Cotidianul reține că „tradiționalele depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, care au devenit o obișnuință pentru liderii politici care vizitează Chișinăul, nu se află și în programul vizitei pe care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan o efectuează astăzi în Republica Moldova, după cum reiese din agenda vizitei publicată de Președinție.

Zi liberă și transport organizat pentru locuitorii din Găgăuzia care vor asista la discursul lui Erdogan, notează Ziarul de Gardă. Aceștia vor fi aduși organizat în piața centrală din Comrat, acolo unde Igor Dodon, Recep Erdogan și Irina Vlah vor avea discursuri. Adjunctul bașcanului Vadim Ceban a declarat în cadrul unui anunț video că poporul turc a finanțat mai multe proiecte pentru locuitorii din regiune și face un apel către locuitorii regiunii de a se prezenta într-un număr cât mai mare în piață pentru a asista la discursul lui Erdogan.

„După benzinăriile duty free urmează o altă lovitură pentru pertroliști. Investițiile excluse din preț, titrează portalul economic Mold-street. Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) anunță că la ședința de astăzi a Grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător, va fi examinat și proiectul de modificare a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere. Anunțul i-a surprins pe petroliști, care spun că aud prima dată despre o astfel de ședință, nu au fost invitați la ea și că nimeni nu le-a solicitat părerea despre proiect.

Și agricultorii din Moldova se confruntă cu o criză de proporții, scrie Mold-street. Volumul fructelor moldovenești, care au fost comercializate în acest an pe piața externă, a crescut semnificativ, însă, în pofida acestor date remarcabile situația din agricultură ar fi una critică, susține Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Până în prezent, din recolta anului 2018, au fost exportate 70.600 de tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Publicația comentează că uneori cantitatea livrată este de doar câteva tone sau sute de kilograme, ceea ce are un impact minor asupra pieței, dar e motiv de laudă pentru guvernanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău