Nicolae Negru: În actualele condiții critice, guvernarea noastră începe să realizeze starea adevărată a Republicii Moldova și cât de reală e „statalitatea” (Revista Presei)  

  • 04 Noiembrie 2022 10:02
Nicolae Negru: În actualele condiții critice, guvernarea noastră începe să realizeze starea adevărată a Republicii Moldova și cât de reală e „statalitatea” (Revista Presei)

 

La Chișinău, de multe săptămâni centrul capitalei ajunge  în zilele de weekend în custodia protestatarilor animați și îndrumați de partidul parlamentar Șor, la care s-au alipit mai recent și câteva partide minuscule de pe scena politică moldovenească, scrie într-o analiză pentru IPN analistul politic Anatol Țăranu. Potrivit acestuia în democrațiile consacrate europene tensiunile publice, atunci când erup, au mai mereu la bază motive care gravitează în jurul problemelor sociale - nivelul de viață, salarizarea, puterea de cumpărare, beneficiile serviciilor publice, limitarea puterii statale și sporirea drepturilor individuale ș.a. La Chișinău însă protestatarii șoriști au abandonat aproape complet agenda socială, concentrându-se în întregime pe lozinca, „Jos Maia Sandu”. În această revendicare dominantă în cadrul protestului actual de la Chișinău se ascunde adevărata miză a organizatorilor, care pe fundalul desfășurării luptei cu corupția de către actuala guvernare, urmăresc interesul propriei salvări în perspectiva actului justițiar, subliniază Anatol Țăranu.   

Petru Grovazu remarcă  și el  în ZDG că ultima săptămână de octombrie s-a încheiat cu încă o manifestare, provocatoare și ea. A șasea duminică consecutiv, la Chișinău, Partidul Șor și-a scos „trupele” antiguvernamentale în stradă. După ce au „colindat” Președinția, Parlamentul, Procuratura Generală, Ministerul de Interne, insistențele au fost, pentru a doua duminică la rând, să se ajungă cu „alaiul” și la Guvern, în PMAN. Nu s-a întâmplat să fie. PMAN fusese rezervată din ajun altor acțiuni. Dar chiar să fi fost liberă, protestele lui Șor nu sunt pentru PMAN, consideră Petru Grozavu. A fost și trebuie să rămână lege, dacă nu scrisă, cel puțin nescrisă, ca și până acum: PMAN – Locul Devenirii Noastre. Așa cum există un Ierusalim pentru tot creștinul.

La Ministerul Justiției se vorbește că ar exista deja premise pentru scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”, scrie Vitalie Ciobanu în editorialul său pentru Europa Liberă.  Acesta menționează însă că dacă  nu se blochează sursele de finanțare ale acestui SRL politic, nu se va schimba nimic esențial. Șor „va renaște” sub altă formă și-și va continua activitatea subversivă. Autorul observă că marți, 1 noiembrie, în centrele raionale din Moldova se făceau cozi la „magazine sociale” ale lui Șor. Oamenii așteptau să se aducă pâine la prețul de 1 leu. Exact ca în URSS. Pâine ieftină din bani furați!...

Șor întreține iluzia că prețurile vor scădea, doar să scape moldovenii de Maia Sandu, de actuala guvernare. Această idee populistă e menită să amorțească orice licărire de spirit critic, orice dram de gândire independentă. Și această „perdea de fum”, această manipulare se dovedește eficientă la o populație săracă și speriată.Libertatea are un preț, dar sunt încă prea mulți oameni în Republica Moldova care nu sunt dispuși să-l plătească, este concluzia publicistului de la EuropaLiberă.

Nicolae Negru remarcă  în Ziarul Național efectul consolidator, coeziv al „operației militare speciale” care se reflectă, în primul rând, în atitudinea cetățenilor moldoveni  față de protestele organizate de Ilan Șor pentru a destabiliza și răsturna guvernarea actuală. După autor, în majoritatea lor, cetățenii refuză să iasă în stradă, înțelegând că astfel fac jocul Rusiei, care și-ar dori un stat-vasal în spatele Ucrainei. Cu toate că au motive să fie nemulțumiți, cetățenii noștri se abțin de la manifestările de protest, conștienți de natura și miza lor geopolitică, opinează editorialistul.  Pusă în situația să caute surse alternative de gaze și energie electrică în prag de iarnă, la prețuri corespunzătoare puterii de cumpărare a cetățenilor, guvernarea noastră începe în sfârșit să realizeze starea adevărată a Republicii Moldova, cât de reală e „statalitatea” ei și cât de „independente” au fost guvernările precedente. Dar mai cu seamă vine înțelegerea că Republica Moldova nu poate supraviețui fără România în actualele condiții critice, menționează Nicolae Negru. Fără România, statul Republica Moldova e mai mult o ficțiune, mai mult un „proiect”, decât o realitate, existența sa e mai mult formală, bazată pe un fundament ipotetic, pe un teren mișcător, pe ceea ce se așteaptă să fie, nu pe ceea ce este cu certitudine. E un stat eșuat sau nerealizat, dar nu din cauza că instituțiile sale au fost (și poate mai sunt) capturate de oligarhi, ci pentru că nu e capabil să se țină pe picioare de sine stătător. Creșterea sentimentelor unioniste e una din consecințele acestui fapt, conchide Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău