Nicolae Negru: Este umilitor, lipsit de demnitate faptul în sine al unui împrumut de la ocupant. A merge cu temenele la Moscova, a cere bani de la Putin este un lucru monstruos, antistatal (Revista presei)

  • 25 Aprilie 2020 12:24
Nicolae Negru: Este umilitor, lipsit de demnitate faptul în sine al unui împrumut de la ocupant. A merge cu temenele la Moscova, a cere bani de la Putin este un lucru monstruos, antistatal (Revista presei)

Revista presei - 25 aprilie.

Calul troian nu se caută la dinți, i se dă foc, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național, comparând împrumutul Rusiei este un cal troian pentru Republica Moldova. Recursul la istorie ne ajută în unele momente să înțelegem mai bine realitatea. De 29 de ani, Rusia asediază Republica Moldova, ocupând o parte a teritoriului nostru, refuzând să-și retragă trupele de pe Nistru. Nu contează calitatea acordului de împrumut (forma calului de lemn). Este umilitor, lipsit de demnitate faptul în sine al unui împrumut de la ocupant. A merge cu temenele la Moscova, a cere bani de la Putin este un lucru monstruos, antistatal, înseamnă să nu ai demnitate nici națională, nici personală, doar dacă nu ești cumva un Sinon. În al doilea rând, înainte de a vorbi despre pericolul pe care îl ascunde împrumutul de 200 de milioane de dolari din partea Rusiei, trebuie să spunem că nu era nevoie de acest împrumut, după cum troienii nu aveau nevoie de calul de lemn al grecilor. Banii de la Putin au fost solicitați pentru a nu îndeplini condițiile de democratizare, dezoligarhizare și consolidare a justiției în Republica Moldova, de recuperare a miliardului furat. Votul deputaților PD alături de socialiști nu se justifică nici moral, nici politic, nici geopolitic, nici economic. Dacă sunt sinceri proeuropeni după cum se laudă democrații, ei trebuiau să insiste mai întâi asupra refacerii relațiilor cu UE, apoi asupra prioritizării corecte și optimizării cheltuielilor, să nu admită ca Dodon să-și finanțeze campania electorală din contul banilor publici. Declarându-se apărători ai suveranității și independenței Republicii Moldova, PD a făcut jocul Moscovei, care încearcă să pătrundă în „cetatea” noastră ca alternativă a UE. Efectul nociv al împrumutului nu poate fi oprit, îl vom resimți pentru mulți ani înainte. Votul de joi a spulberat definitiv mitul „PD – partid proeuropean”. E mai curând o organizație de conjuncturiști, de idioți utili. În ultimul moment, Curtea Constituțională a suspendat legea ratificării împrumutului rus, votată, joi, de PD și PSRM, calul troian rămâne la poartă - semn că „zeii” nu au hotărât încă distrugerea cetății noastre”, comentează N. Negru.

Victor Chirilă: „Nu văd schimbări pozitive în relația noastră cu Federația Rusă”, spune expertul într-un interviu pentru Europa Liberă în contextul împrumutului de la Federația Rusă. El amintește că „interdicțiile la exportul de legume și fructe în continuare rămân. Poate este o încălzire pentru dl Dodon personal și anturajul său, dar nu pentru Republica Moldova. Dialogul este la nivel de președinte, dar, din păcate, nu se văd schimbări în domeniul economic și în domeniul politic în general. Dacă vorbim, de exemplu, despre Transnistria, vedem în continuare că, în ciuda dialogului și încălzirii care există între Dodon și administrația prezidențială sau guvernul din Federația Rusă, administrația transnistreană creează noi posturi la frontiera administrativă, peste 18 posturi au fost create până în prezent. Nu se vorbește nimic practic despre casarea armamentului, cred că acest subiect este acum înghețat. Deci, nimic nu se vede pozitiv în urma acestui dialog. Din punctul meu de vedere, este un acord care a fost dictat de Federația Rusă. Eu cred că s-a negociat direct din oficiul președintelui cu reprezentanții guvernului și președinției de la Moscova. Este clar că profesioniștii de la Ministerul Finanțelor, practic, nu au fost implicați în negocierea acestui acord. Sentimentul meu este că acest acord a fost dictat și a fost acceptat, pentru că dl Dodon are nevoie de acest credit pentru a-și pune în practică acele proiecte megalomane, mai ales pe timp de pandemie și nu numai, pentru că cred că acest credit care este, așa cum spune el, „lipsit de condiții”, ceea ce nu este adevărat, pentru că sunt condiții tacite pe care Federația Rusă le pune Moldovei pentru a obține astfel de credite, dar pentru dl Dodon aceste condiții nu contează, el le trecea cu vederea. Contează că acești bani care vin din Federația Rusă vor fi lipsiți de condiționalități democratice, astfel încât să-și asigure cu orice preț realegerea în funcția de președinte, de șef al statului”, susține expertul Victor Chirilă.

 

Prima instituție de stat eliberată de sub controlul neconstituțional al Președinției, titrează portalul Anticorupție care public un comentariu semnat deAurelia Peru. Demiterea președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, (promovat de PSRM) și alegerea Domnicăi Manole (promovată de PPDA) în funcția de președintă a CC reprezintă o mare victorie a opoziției pro-europene după căderea cabinetului Sandu. În felul acesta, CC iese de sub controlul politic al președintelui Dodon și oferă societății speranțe în vederea controlului asupra cadrului legal, a „jocului mizerabil” de-a Constituția și asupra deciziilor periculoase pentru suveranitatea statului și consolidarea democrației. Iar suspendarea acțiunii Acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă este și prima hotărâre de rezonanță publică a completului de magistrați cu un președinte proaspăt non-socialist, consideră autoarea. O primă concluzie ar fi că visul unor politicieni de a reveni la procedura de alegere a președintelui Republicii Moldova în cadrul Legislativului moldovenesc, compromis de „turism politic”, ca să evit formula „corupție politică”, vis va rămâne”.

Lupta cu COVID-ul în R. Moldova nu e decât un spectacol electoral, regizat de Igor Dodon, prin care „președintele” caută (după ce nu s-a remarcat prin nimic în cei patru ani de „domnie”) să își facă, cu ajutorul lui Chicu și Dumbrăveanu, imagine electorală de cel mai mare luptător pentru binele națiunii, comentează în Ziarul de Gardă editorialistul Petru Grozavu.  E vorba de COVID-19 – Dodon e pe fază (dublându-i pe Chicu sau Dumbrăveanu), e vorba de Focul Haric – Dodon în față, Mitropolitul – pe planul doi (deși Biserica și statul sunt separate), e vorba de Paște – Dodon la microfon – nu Mitropolitul, deși Pastorala în toată lumea e pâinea Ierarhilor bisericești, Blajinii – la fel. Decide Dodon și nu Sinodul. Și tot așa. De ce atâta „băgătură” în orice gaură și goană după imagine? În primul rând, pentru că oamenilor neimportanți le place să-și dea importanță. Și doi: suntem în an electoral și Dodon se teme că în cazul în care nu va fi arătat o zi-două la televizor, lumea va uita de el. Și forțează nota. Mai bine zis, limba, că în lucruri mai serioase Dodon nu se implică. Despre miliardul furat când l-a mai auzit cineva vorbind? Dar despre armata rusă la Nistru? Creditele neperformante de la BEM? Marile dosare de corupție? Sau extrădarea lui Plahotniuc, care de la o zi la alta s-ar putea să-i sufle în ceafă?”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău