Nicolae Negru consideră drept lipsă de respect decizia lui Ilan Shor

  • 02 Iunie 2015 10:51
Nicolae Negru consideră drept lipsă de respect decizia lui Ilan Shor

Reviste presei din 2 iunie 2015

În Ziarul Național, Nicolae Negru consideră drept lipsă de respect față de locuitorii orașului Orhei, decizia lui Ilan Shor de a candida la funcția de primar al acetei localități, pentru că subliniază autorul acesta,  chiar dacă nu a furat, a fost responsabil în mod direct, ca președinte al consiliilor de administrație, de buna funcționare a celor trei bănci devalizate de miliarde. Impresia publicistului e că și guvernanții, asemeni lui Șor, intră în alegeri fără să manifeste respectul cuvenit pentru alegători, sperând că aceștia „îi vor valida” în pofida jafului din sistemul bancar. De anchetarea cazului se ocupă tocmai cei care trebuie anchetați pentru că nu și-au făcut datoria de a preîntâmpina jaful, că au urmărit pasiv (oare pasiv?), timp de ani de zile, cum se scot banii „cu sacul” de la BEM, au recunoscut ei înșiși că au fost informați despre ce se întâmplă acolo.
 
Vasile Gârneț scrie în Ziarul Național că războiul criminal purtat de Rusia în Ucraina a scos în prim-plan pentru mulți oameni din R. Moldova, care nu prea s-au interesat de vecinii lor, chipul unui om absolut admirabil: Mustafa Dzhemilev, liderul tătarilor din Crimeea. O legendă vie. În epoca stalinistă, copil fiind, a fost deportat cu familia din Crimeea natală și a făcut pușcărie grea, între 1966 și 1986, sub Brejnev. A fost arestat de 6 ori pentru activități antisovietice, a stat în închisoare și în lagăre de muncă, a făcut greva foamei în mai multe rânduri… Dzhemilev este o personalitate cunoscută și apreciată în toată lumea. Anul trecut i-a fost înmânat „Premiul Solidarității” al Republicii Polone. Liderul tătarilor din Crimeea a primit și una dintre cele mai importante distincții de stat ale Turciei și a fost propus de mai multe țări și organizații internaționale la Premiul Nobel pentru Pace. Mustafa Dzhemilev - un model de rectitudine civică și morală, pe care ar merita să-l cunoască și moldovenii, inclusiv minoritățile etnice de la noi, mult mai sensibile, cum sunt, la deșănțata propagandă a Moscovei decât la drama popoarelor „eliberate” non-stop de ruși, subliniază Vasile Gârneț. 
 
Tudor Cojocaru constată în Timpul că astăzi suntem în situația de a ne seta prioritățile cu șanse reale de a se realiza, drumul nostru căpătând o destinație. Lupta anticorupție și europenizarea, cu toate elementele care li se subsumează, trebuie să beneficieze de toate energiile noastre. Doar în felul acesta vom putea seta o agendă publică eficientă și în conformitate cu aspirațiile majorității cetățenilor moldoveni, indiferent de etnie, religie sau orientare. BOP din aprilie arăta că anume corupția guvernanților și sărăcia sunt cele mai mari probleme ale societății. Faptul că RM nu este unită cu România nu există printre prioritățile cetățenilor, încă. Prin urmare, doar pe această dimensiune putem genera schimbări sistemice, dar și dureri de cap celor de la putere, care vor fi nevoiți să transmită în sursele lor media știri și despre protestele anticorupție, nu doar despre cele unioniste, cum au făcut până acum, conchide autorul.
 
Adevărul lansează DEZBATEREA ELECTORALĂ (1) De ce vreți să fiți primar? Candidații la Primăria Chișinăului pe poziții fruntașe în sondajele de opinie au primit din partea ziarului Adevărul Moldova același set de întrebări care se referă la principalele probleme ale orașului. Prima întrebare a fost una simplă: de ce vreți să fiți primar? Ziarul va publica  în fiecare zi un nou set de răspunsuri.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău