Nicolae Negru | Ambasadorul rus Oleg Vasnețov le-a reamintit guvernanților noștri reperele politicii ruse în R.Moldova (Revista presei)

  • 14 Iulie 2020 09:24
Nicolae Negru | Ambasadorul rus Oleg Vasnețov le-a reamintit guvernanților noștri reperele politicii ruse în R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 14 iulie 2020

„Finanțarea prevăzută în buget pentru proiectele de legi asumate de Guvern este doar pe hârtie” – titrează Jurnal.md. Experții economici susțin că guvernarea s-ar putea pomeni în toamnă cu situația că nu are cu ce plăti salariile și pensiile. „Este o gaură de 17,5 miliarde de lei care e desenată în buget ca deficit și aparent cu surse de finanțare, la fel, desenate… În acele categorii de cheltuieli care au fost adunate sunt declarații, capricii, promisiuni electorale, a comentat expertul economic Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor. El a atenționat  la Jurnal TV că subiecte atât de importate, precum sunt salarizarea, asigurarea cu plăți sociale, pensii, trebuie tratate cu maximă responsabilitate și surse de finanțare sigure. Altfel, peste o anumită perioadă, politicienii care iau astfel de decizii, inclusiv prin asumare de răspundere, vor trebui să dea răspuns, de ce unele cheltuieli sunt blocate. Acei agenți economici care furnizează bunuri, servicii sau lucrări pentru instituțiile bugetare, vor fi lipsiți de plăți, pentru că autoritățile vor aduna toți banii adunați în buget pentru plățile sociale, pensiile, salariile și asta se va întâmpla în special până la 1 noiembrie, pentru că aici e miza mare a acestei guvernări”, comentează expertul.

 „Sunt peste patru luni de când a fost înregistrat primul caz de COVID-19 în R. Moldova, amintește Ziarul de Gardă. În acest context, jurnalista Aneta Grosu se întreabă în ce măsură, cât de mult și cât de adevărat s-a implicat statul în asigurarea reabilitării pacienților externați din spitale cu fibroze, pneumonii, cu hipertensiuni și diabet declanșat de stres și de efectele adverse ale unor medicamente?...  Valul întâi, destul de agresiv, continuă. Timp de patru luni, sistemul nostru de sănătate nu a reușit să respecte niște norme protectoare pentru pacienți, dar și pentru angajații din sistem. Nu este clar de ce pacienții fac teste din contul lor și nu din contul polițelor de asigurare, nu este clar de ce pacienții cheltuiesc mii de lei pentru medicamente, dar și mai greu e să înțelegem ce vom face când ne va lovi valul doi… Va fi frig, vom fi cu toții mai săraci și mai istoviți decât acum, vom avea alegeri, iar politicienilor implicați nu le va păsa de noi”, scrie Aneta Grosu într-un editorial din Ziarul de Gardă întitulat „Valul doi, de prezidențiale”.  

Ambasadorul rus Oleg Vasnețov le-a reamintit guvernanților noștri reperele politicii ruse în Republica Moldova, scrie Nicolae Negru într-un editorial din Ziarul Național. Principalul reper e că Rusia nu are de gând să-și care trupele acasă, rămase din perioada sovietică, scrie autorul, referindu-se la declarațiile recente ale ambasadorului rus precum că militarii ruși din Transnistria „nu pot fi retrași ca la semnul unei baghete magice” și le atribuie în mod fals misiune pacificatoare, trișând în văzul lumii, căci ele au fost implicate nemijlocit în războiul moldo-rus din 1992, înarmându-i pe separatiști și participând de partea lor la operațiuni militare. Pe de cealaltă parte, stataliștii noștri se fac că plouă, că nu au auzit divagațiile mincinoase ale lui Vasnețov. Tace semnificativ MAEIE-ul democrat… Tace Parlamentul, tace și lăudărosul de altădată Pavel Filip, care își atribuie meritul adoptării rezoluției ONU privind retragerea necondiționată a trupelor străine de pe teritoriul nostru… Suntem guvernați de niște canalii. Și când te gândești că partidele proeuropene dețin majoritatea în Parlament, volens-nolens te întrebi: dar sunt ei cu adevărat proeuropeni sau niște „kozaci” în blană de oaie, scrie N. Negru în Ziarul Național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău