Nicolae Negru: „Nu cred că este întâmplătoare retragerea Marianei Durleșteanu, retragere care a simplificat ecuația formării unui guvern „de compromis” sau anticriză, acceptat de majoritatea fracțiunilor parlamentare, cu excepția PAS” (Revista presei)

  • 17 Martie 2021 09:31
Nicolae Negru: „Nu cred că este întâmplătoare retragerea Marianei Durleșteanu, retragere care a simplificat ecuația formării unui guvern „de compromis” sau anticriză, acceptat de majoritatea fracțiunilor parlamentare, cu excepția PAS” (Revista presei)

Revista presei - 17 martie 2021.

Presa de la Chișinău publică reacții ale liderilor politici și ale analiștilor, după desemnarea lui Igor Grosu, președintele interimar al PAS, la funcția de prim-ministru, de către președinta Maia Sandu.

Andrei Năstase a reacționat cu o poezie la desemnarea lui Grosu la funcția de premier”, titrează Cotidianul. Andrei Năstase, candidatul propus de Platforma DA la funcția de premier, a reacționat cu o poezie semnată de Adrian Păunescu la anunțul Maiei Sandu, de a-l desemna pe Igor Grosu să formeze un cabinet de miniștri. Cu o reacție târzie, aproape de miezul nopții, Năstase a publicat pe pagina sa oficială de Facebook poezia lui Adrian Păunescu, „Orație de nuntă”, pe care a șters-o, însă, după câteva ore. „Avusesem dreptul și eu, ca oricare, / La o nebunie, la un ultim glonț”, a scris Andrei Năstase.

Decretul acesta al Maiei Sandu nu costă nici un bănuț”, a reacționat, mai puțin poetic liderul PSRM, Igor Dodon, citat de Newsmaker.md. La NTV Moldova, socialistul a declarat că majoritatea parlamentară ar putea veni cu un alt candidat la funcția de premier, iar decretul semnat de șefa statului ar putea fi declarat neconstituțional. Igor Dodon susține că a discutat în dimineața de 16 martie cu Mariana Durleșteanu și aceasta nu l-a informat despre intenția de a renunța la funcția de prim-ministru. „Vom vedea încă dacă a refuzat sau nu Durleșteanu, pentru că o postare pe Facebook nu înseamnă nimic”, a declarat Igor Dodon.

Partidul Acțiune și Solidaritate nu a știu despre înaintarea președintelui său interimar, Igor Grosu, la funcția de prim-ministru, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi, la TV8. „Principala problemă este acest Parlament, ales așa cum a fost ales. Acum avem un candidat înaintat la funcția de premier. Cu el putem să ne întâlnim și să discutăm ce se poate de făcut. (…) PAS nu a știut de această candidatură, nici eu nu am știut”, a declarat Oazu Nantoi. Și tot la TV8, Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a spus că această desemnare a fost o surpriză pentru formațiunea sa și a creat o confuzie. „Nu este clar scopul înaintării acestei candidaturi, va fi sau nu Guvern? Va vota PAS sau nu? Are nevoie Maia Sandu de un Guvern sau nu are nevoie? Nimic nu este clar, totul a devenit și mai confuz”, și-a exprimat nedumerirea Alexandru Slusari.

Igor Grosu are toate șansele să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, crede analistul politic Anatol Țăranu, citat de Ziarul Național. „Ieșirea la rampă a Marianei Durleșteanu a fost decisivă în degajarea crizei guvernamentale. Președintele Maia Sandu a jucat rapid, sper și gândit. Asumarea Guvernului Grosu comportă riscuri enorme, dar și oportunități mari. Cine va fi ministrul de Interne? O întrebare fundamentală în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate”, a scris Țăranu într-o postare pe Facebook.

Ziarul Național reține și opinia unui alt analist politic, Nicolae Negru: „Nu cred că este întâmplătoare retragerea Marianei Durleșteanu, retragere care a simplificat ecuația formării unui guvern „de compromis” sau anticriză, acceptat de majoritatea fracțiunilor parlamentare, cu excepția PAS. Maia Sandu l-a preferat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru, deși Grosu a declarat că nu vede necesitatea unui guvern plenipotențiar. E de presupus că el va îndeplini rolul pe care l-a îndeplinit Natalia Gavrilița, iar dacă va fi învestit, își va da peste câteva săptămâni demisia. Maia Sandu a avut mâna liberă, dar a preferat să meargă pe aceeași cale, pe care o putem numi Natalia Gavrilița-2”, a subliniat editorialistul.

RISE Moldova publică o investigație despre Mariana Durleșteanu, candidata în retragere a coaliției majoritare Dodon-Șor pentru funcția de prim-ministru. Jurnaliștii dezvăluie că aceasta deține două apartamente în Londra, Marea Britanie, acolo unde, anterior, a fost ambasadoare. Primul – l-a procurat în 2012 printr-o firmă din Moldova, iar al doilea – în 2018. Ambele imobile se află la 8 km de Ambasada Moldovei la Londra și nu departe de Aeroportul Heathrow.

Iar portalul StopFals.md publică un articol în care dezminte o informație publicată pe canalul de Telegram „Lustrația”, care anunța că președinta Maia Sandu, împreună cu trei fruntași ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) s-ar fi vaccinat „în taină”, și anume din acest motiv Maia Sandu ar refuza vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ulterior, această informație a fost distribuită pe canalul său de Telegram și de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, iar site-ul de știri Ehomd.info, favorabil Partidului socialiștilor, a făcut și o știre din această informație. În realitate, informația a fost inventată pentru a promova încă o dezinformare. Atât Președinția, cât și reprezentanții PAS, au dezmințit informația și afirmă că, în situația actuală, astfel de dezinformări îi vor descuraja și mai mult pe oameni să se vaccineze. (…) „Este o minciună gravă și, în situația gravă de azi, chiar criminală, pentru că are scopul să-i descurajeze pe alții să se vaccineze”, a declarat Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău