Newsmaker | Judecătorii sunt loiali față de autorități nu din dragoste, ci din frică și acum se intensifică această teamă (Revista presei)

  • 25 Octombrie 2018 09:39
Newsmaker | Judecătorii sunt loiali față de autorități nu din dragoste, ci din frică și acum se intensifică această teamă (Revista presei)

Premierul Filip a RĂBUFNIT la adresa OPOZIȚIEI: „Sunt invidioși, nu au capacitate de a organiza și au partide doar pe Facebook”, titrează Ziarul Național.

Publicația menționează că premierul, care este și vicepreședintele Partidului Democrat, a respins acuzațiile partidelor de opoziție, care susțin că bugetarii au fost forțați să fie prezenți duminica trecută la „Adunarea Națională PDM – Pentru Moldova”.

„PD are structuri în fiecare raion, în fiecare localitate din țară. Avem capacitatea de a organiza asemenea acțiuni, față de cei care au partide politice pe Facebook”, a menționat premierul într-o conferință de presă.

Totodată, el nu a răspuns la întrebarea jurnaliștilor despre costurile suportate de PD pentru organizarea evenimentului, menționând doar că acestea vor fi reflectate în rapoartele financiare. 

În timp ce președintele Parlamentului Andrian Candu afirma acum câteva zile că „a fost o eroare de traducere” și că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan nu ar fi donat Republicii Moldova vehicule TOMA, de intervenție împotriva protestatarilor, colegul său de partid, Pavel Filip, l-a contrazis, notează Cotidianul.

”Întrebat cum comentează cadoul președintelui Erdogan, Pavel Filip, vădit stânjenit, a declarat că i-ar fi mulțumit liderului de la Ankara”, subliniază publicația.

„I-am mulțumit, pentru că, știți cum se spune, calul de dar nu se caută la dinți”, a declarat Pavel Filip. Cotidianul aminteșteă că luni, în cadrul unei emisiuni Adevărul Live, președintele Parlamentului Andrian Candu dădea vina pe erori de traducere, chiar dacă președintele Erdogan s-a exprimat destul de clar. 

Scriitorul Iulian Ciocan abordează la Europa Liberă subiectul privind anunțata reformă a sistemului de salarizare pentru bugetari. ”Marele coordonator al guvernării, Vlad Plahotniuc, a declarat că salariile pentru cei din instituțiile bugetare vor crește simțitor.(...) Plahotniuc s-a folosit de ocazie pentru a preciza că meritul îi aparține Partidului Democrat, „unicul partid care își respectă promisiunile”. E ca și cum, fără democrați, statul n-ar mai fi reușit această izbîndă”, ironizează autorul. Și tot el constată faptul: ”Că se majorează salariile e bine. Dar să nu ne grăbim, să vedem cît de mari vor fi aceste salarii și ce va fi după alegeri. Dacă PD nu va învinge ce-o să facă salariile majorate? Și vor mai fi oare alte majorări?”, se întreabă Iulian ciocan. 

Jurnal.md îl citează la aceeași temă pe vice-președintele Platformei DA, Alexandru Slusari, care spune că ”înainte de alegeri, Plahotniuc și-a amintit de bugetari, aruncându-le niște firimituri”.  Slusari afirmă că haosul din sistemul salarial bugetar continuă de mulți ani și că partidul Democrat a deținut controlul asupra Ministerului Economiei din 2009. ”De ce atunci nici Lazar, nici Candu nu au ieșit cu proiectul uniformizării acestui sistem ineficient cu trei legi diferite, care acționează concomitent în sfera salarizării sectorului bugetar”. 

Liderul PL, Mihai Ghimpu, susține că puterea pe care o are președintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, nu se datorează nici Guvernului și nici Parlamentului, dar faptului că are influență asupra Procuraturii Generale.

 „Și asta nu i-a dat-o Ghimpul și nici PL-ul, o are din 2009. Nu mai vreau să spun cum au făcut schimb și cum a ajuns Procuratura la Plahotniuc”, a declarat Mihai Ghimpu la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, relatează Adevărul.

Liberalul s-a mai arătat convins că între Vlad Plahotniuc și președintele Igor Dodon există o înțelegere. Președintele PL a mai adăugat că Plahotniuc nu are nevoie de unioniști în viitorul Parlament și că democratul va înainta în alegeri câteva partide pseudo-unioniste, pentru a nu permite accesul în Parlament Partidului Liberal. 

”Știrea cu moldovenii sechestrați în Spania nu a făcut mare vâlvă, deși e șocant să auzi că în secolul XXI încă mai există forme de sclavie”, semnalează Alexandru Vakulovski pe portalul Deschide.

”Asta e Moldova adevărată: cu oameni care se duc benevol la sclavie în străinătate”, constată autorul.

El se arată îngrijorat de soarta lor după ce vor reveni acasă. ”Și ce vor face în continuare? Își vor căuta o formă de sclavie mai plăcută, probabil în Portugalia. Politicienii moldoveni (de la putere, dar și din opoziție) neagă că am fi cea mai săracă țară din lume, pentru că nu văd realitatea. Din avion sau din mașinile lor luxoase, li se pare că lumea adunată cu 100 de lei și transport la mitinguri e mulțumită, chiar fericită”, conchide Alexandru Vakulovski. 

Publicația de limbă rusă Newsmaker a solicitat opinia experților referitoare la investigațiile pe numele a 5 judecătoare din capitală, bănuite de acte de corupție.

Arestarea celor cinci magistrați apropiați guvernării, este văzută de experți ca un "semnal clar" în cadrul sistemului. Unii îl asociază cu începutul unei adevărate lupte împotriva corupției, în timp ce alții - cu viitoarele alegeri, când rolul judecătorilor poate fi decisiv: ei vor putea anula până la o treime din rezultatele pe circumscripțiile uninominale. "Judecătorii sunt loiali față de autorități nu din dragoste, ci din frică, și acum se intensifică această teamă", spun experții citați de Newsmaker.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău