Neutralitatea Republicii Moldova nu a fost niciodată respectată de un singur stat din lume, Federația Rusă (Revista Presei)
-
13 Martie 09:47
”Cu NATO sau cu Rusia? Se pregătește Republica Moldova de război?” este titlul editorialului din Ziarul de Gardă. ”În ultimele săptămâni s-au întețit declarațiile agresive de la Moscova împotriva agendei europene a R. Moldova, iar pe rețelele sociale și în spațiul public apar tot mai des mesaje despre faptul că Moldova, cooperând cu occidentul, irită tot mai mult Moscova și atrage războiul” scrie editorialista Alina Radu.
Republica Moldova e stat neutru doar pe hârtie, constată autoarea. ”Pentru că această neutralitate votată de primul său Parlament și înscrisă în Constituție nu a fost niciodată respectată de un singur stat din lume – se numește Federația Rusă. Niciun stat neutru din lume nu poate ține o armată străină pe teritoriul său. Doar statul neutru R. Moldova ține o armată de 33 de ani, o roagă să plece, dar ea stă.
NATO e un sistem atât de puternic, încât poate exista fără Moldova tot restul vieții sale. NATO nu a omorât pe nimeni în Moldova și nu ține aici armate. Dar NATO înseamnă un sistem de 31 de state foarte bine dotate și sigure. Dacă vrem să învățăm despre o bună apărare împotriva pericolelor armate, NATO ar fi cea mai bună școală din lume la moment”
”Rusia s-a înțeles cu Transnistria să sfideze Chișinăul” titrează Vitalie Călugăreanu în editorialul său pentru Deutsche Welle în care analizează intenția Federației Ruse de a decshide secții de votare în stânga Nistrului, sfidând autoritățile constituționale ale Rep. Moldova.
Deocamdată nu este clar ce ar putea însemna declarașia premierului „de a nu admite încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale”, și nici care ar fi „reacțiile ulterioare” cu care a promis că va reveni MAE moldovean.
Ar putea însemna că buletinele de vot din Rusia nu vor ajunge în regiunea transnistreană, aeroportul din Chișinău fiind singura poartă prin care acele buletine de vot pot pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova, susține autorul articoluluyi.
Informațiile apărute acum în presa transnistreană au determinat MAE de la Chișinău să convoace ambasadorul rus și să-i transmită acest ultim avertisment. Conflictul diplomatic moldo-rus abia capătă turații și nu este clar care vor fi următorii pași ai Chișinăului.
Permisiunea de a deschide o secție de votare la Chișinău ar fi singura pârghie pe care Rusia o poate folosi pentru a introduce legal buletinele de vot în Moldova, pentru a fi ulterior trimise în Transnistria în colete diplomatice fără drept de verificare (conform uzanțelor diplomatice), concluzionează Vitalie Călugăreanu.
Veridica demontează un alt narativ al propagandei ruse, potrivit căruia, după victoria Rusiei asupra Ucrainei, guvernul de la Kiev va funcționa în exil, potrivit propagandei pro-Kremlin care spune și că Occidentul va lansa un război împotriva Rusiei.
Propaganda de la Kremlin susține că occidentul pregătește un regim ucrainean în exil în frunte cu Valeri Zalujni, fostul comandant șef al armatei ucrainene. Valeri Zalujni ar fi fost dispus să încheie pacea cu Rusia și de aceea a fost demis și trimis în exil.
În realitate occidentul nu se pregătește să atace Rusia, dar sprijină apărarea ucraineană în război. Nu există vreun plan de evacuare a guvernului de la Kiev în exil, notează analistul Marin Gherman în articolul de pe Veridica.
De la invadarea Ucrainei presa rusă a tot scris că Moscova a fost nevoită să declanșeze „operațiunea militară specială” pentru a se apăra de agresiunea Occidentului. Potrivit unor narațiuni false, demontate de Veridica, Rusia a atacat Ucraina pentru a preîntâmpina o ofensivă NATO.
În realitate, nu Occidentul, ci Rusia a ales calea invadării Ucrainei, mai întâi în 2014, apoi în 2022, iar statele din vest ajută Kiev să se apere, potrivit normelor dreptului internațional. Ajutoarele militare pentru Ucraina au început să fie livrate în cantități mari după 24 februarie 2022, iar sprijinul Occidentului pentru Ucraina respectă Carta ONU, care îi permite unui stat agresat să se apere și să fie ajutat.