Ne-am alăturat sau doar spunem că ne-am alăturat sancțiunilor impuse Rusiei? (Revista presei)

  • 07 Aprilie 2022 10:34
Ne-am alăturat sau doar spunem că ne-am alăturat sancțiunilor impuse Rusiei? (Revista presei)

Astăzi se împlinesc 13 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009 - momentul de cotitură pentru Republica Moldova, care a dus la debarcarea comuniștior de la putere, amintește TVR Moldova pe pagina sa electronică. Mulți tineri care s-au jertfit pe altarul libertății au plătit însă un preț scump. Protestul anticomunist din centrul Chișinăului a degenerat în violențe și bătăi, iar sediile Parlamentului și Președiniției au fost distruse și incendiate. Atunci, zeci de manifestanți și polițiști au fost răniți, iar un tânăr a murit după ce a fost bătut fără milă de forțele de ordine chiar în Piața Marii Adunări Naționale. Din păcate, nici după 13 ani nu au fost găsiți responsabilii pentru dezordinile în masă și nici nu a făcut cineva pușcărie pentru acele fapte. Într-o emisiune la TVR Moldova, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că și el își dorește să afle ce s-a întâmplat. Ministrul a declarat că după preluarea mandatului actualului Procuror General interimar, procurorii au reînceput investigarea.

Ziarul de Gardă amintește că statul a fost condamnat în 9 cauze, cu referire la dosarele din aprilie 2009, iar în alte 12 și-a recunoscut vina, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor. Pe rolul Înaltei Curți de la Strasbourg se mai află și alte cereri, generate de evenimentele din aprilie 2009, ceea ce înseamnă că Guvernul va trebui să mai scoată bani din bugetul de stat, ca urmare a incapacității instituțiilor de a investiga eficient dosarele „7 aprilie”.

Publicația Veridica.ro observă că Republica Moldova a intrat în ultimele săptămâni sub o mare presiune din partea Ucrainei. Kievul cere tot mai insistent măsuri din partea Chișinăului pentru ca acest stat să se ralieze campaniei internaționale de sancționare a Rusiei. După publicație, presiunile voalate ale Kievului pentru ca Republica Moldova să impună și ea sancțiuni economice Rusiei își găsesc foarte greu justificarea. Îndeosebi, deorece volumul schimburilor comerciale este infim între Republica Moldova și Rusia ca urmare a embargo-ul economic impus Chișinăului de către Moscova încă din 2013. Exporturile Republicii Moldova către Rusia, chiar și înainte de declanșarea invaziei rusești din Ucraina, erau de numai 8,8%. Rusia se află abia pe poziția a treia, după România și Turcia în topul destinațiilor mărfurilor moldovenești. În schimb, Republica Moldova este dependentă 100% de gazul rusesc de la Gazprom. Mai mult, gazul rusesc este folosit de către centrala termo-electrică Moldgres din stânga Nistrului. Aceasta produce aproape întreaga energie electrică folosită de Republica Moldova. O mișcare a Rusiei de întrerupere a gazului ar arunca Moldova atât în frig, cât și în beznă, afirmă Veridica.

În ceea ce privește regiunea separatistă transnistreană, Ucraina are deja mai multe scenarii cu care va opera. Asta în cazul în care Rusia va decide să atace dinspre această regiune separatistă a Republicii Moldova. În acest caz, cel mai probabil, problema transnistreană s-ar putea tranșa la modul militar nu de către Chișinău, ci prin implicarea Ucrainei. Aceste mesaje transpiră deja din partea diplomației ucrainene, iar Chișinăul va trebui să fie pregătit inclusiv pentru un astfel de scenariu de forță.

Deputatul primului Parlament și votant al Declarației de Independență, Valentin Dolganiuc, i-a dat o replică dură socialistului Igor Dodon, care astăzi a felicitatat cetățenii R. Moldova cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între R. Moldova și Federația Rusă, scrie Ziarul Național.  În opinia fostului deputat, ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina e o dovadă în plus la toate crimele  săvârșite de Imperiul Rus pe vastul teritoriu de la Prut până la Vladivostok.  Dodon este cel care promovează aici războiul, promovează aici Imperiul Rus, este cel care ne vinde”, a spus deputatul din primul Parlament.

În opinia lui Valentin Dolganiuc, R. Moldova ar trebui să-și întrerupă relațiile diplomatice cu Rusia, până când Moscova nu-și va cere scuze.

La Chișinău se poartă polemici pe seama conduitei autorităților moldovene. Se discută dacă ne-am alăturat sau doar spunem că ne-am alăturat sancțiunilor impuse Rusiei? Scrie Vitalie Ciobanu într-un articol pe europaliberă.org. Ceea ce poate fi doar circumspecție și prudență este calificat drept lașitate, nepăsare, inconștiență, ipocrizie sau chiar „politică pro-rusă”.  Moldova este un stat extrem de vulnerabil, un stat vraiște: economic, social, un stat lipsit de coeziune internă. Republica Moldova a fost timp de treizeci de ani consecvent subminată, devalizată, depopulată de politicieni corupți și trădători, trăgând după ei lunga trenă a angajamentelor față de fostul KGB, exhibându-și bogatul palmares de acțiuni în folosul Moscovei. Reprezentanții săi continuă să facă apologia Rusiei. Se pozează și azi, după masacrul de la Bucea, alături de portretul „criminalului de război” Putin, subliniază autorul.  Pe unde trece limita dintre prudență și lașitate? Se întreabă Vitalie Ciobanu.  Acesta subliniază că responsabilitatea de pe umerii guvernării de la Chișinău este imensă. Te judecă și unii, și alții, fiecare după criteriile și așteptările sale. Cred că autoritățile au datoria să fie sincere și deschise cu cetățenii, să nu se teamă de judecata lor. Să facă totul pentru ca războiul să nu intre în casa noastră. Și protejându-ne viața, să nu uite că avem și o demnitate de apărat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău