Natalia Gavrilița: De nivelul inflației răspunde BNM, rolul Guvernului este să crească veniturile populației
-
17 Martie 2022 08:28
Războiul din țara vecină contribuie la majorarea prețurilor, întrucât Republica Moldova a fost nevoită să renunțe la importurile din Ucraina în favoarea produselor mai scumpe din alte state. O spune premierul Natalia Gavrilița potrivit căreia majorarea galopantă a prețurilor este un fenomen caracteristic întregii regiuni, pe care Executivul nu-l poate influența. Totuși, prim-ministrul spune că menirea autorităților este să majoreze puterea de cumpărare a oamenilor, iar un prim pas în acest sens este indexarea pensiilor, notează IPN.
Potrivit deciziei Guvernului, pensiile vor fi indexate de la 1 aprilie cu 13,94%, coeficientul având la bază rata inflației de la sfârșitul anului 2021. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate în sumă fixă de 171,71 lei, prin mecanismul de transpunere a creșterii economice în pensii. Premierul Natalia Gavrilița spune că astfel autoritățile încearcă să ajute cetățenii să facă față noului val de scumpiri.
„Am luat decizia de a indexa pensiile la indicele inflației de la sfârșit de an și nu indicele mediu, așa cum era anterior. Această cifră a fost de 13,94%. Dar în afară de această decizie, am plafonat indexarea până la suma salariului mediu pe economie, care este de 9900 de lei. Toți vor primi această indexare de 13,94% până la suma de 9900 de lei. Cine are o pensie mai mare de atât, nu va mai primi această indexare. Aceasta este o posibilitate să orientăm mai multe resurse spre cei cu venituri mici. Ne concentrăm pe creșterea puterii de cumpărare. Vor fi indexate și plățile sociale, pensiile de dizabilitate”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Potrivit datelor oficiale, în luna februarie inflația în Republica Moldova a atins cota de 18,5%. Moldova este țara cu cea mai mare rată a inflației înregistrată în Europa, peste nivelul Ucrainei (10,7%), stat care se confruntă cu agresiunea militară rusă.
„De nivelul de inflație răspunde Banca Națională. BNM trebuie să ia decizii și să gestioneze inflația. În același timp, vedem că este un fenomen global. Inflația din Republica Moldova este cauzată de economia mică, foarte dependentă de importurile de energie, prețurile cărora au crescut pe plan mondial. Noi nu producem gaze naturale, nu avem petrol, de asta suntem dependenți de evoluțiile de pe piețele internaționale. Și războiul din Ucraina reprezintă o reorientare a importurilor din Ucraina spre importuri din statele unde produsele sunt mai scumpe, poate sunt mai de calitate, dar clar, sunt mai scumpe. Rolul Guvernului este să crească veniturile populației”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Pe lângă majorarea prețurilor la produse, luna aprilie vine și cu majorarea tarifelor la energia electrică. Astfel, potrivit unui proiect ANRE, de la 1 aprilie, tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici din centrul și sudul Republicii Moldova ar putea crește de la 1,51 la 2,17 lei pentru 1 kWh (fără TVA), iar pentru cei din regiunile de nord - de la 2,04 la 2,51 lei.