Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția aniversară „Olga Orlova – 90 ani de la naștere”

  • 13 Aprilie 2022 14:41
Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția aniversară „Olga Orlova – 90 ani de la naștere”

Olga Orlova este reprezentanta generației de artiști plastici din anii 60 ai secolului trecut, contemporană cu Mihail Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Igor Vieru, dar creația și operele sale se disting cardinal de tendințele artistice ale acestor generații. De la început și până în prezent, autoarea a rămas fidelă unei abordări picturale, unei realități, învățate în timpul studiilor, similare celor predate de cunoscutul pedagog Ivan Hazov. Creația artistei a emanat o unicitate organică, indiferent de genul abordat, cel al unei evoluții plastice uniforme, în care coloritul devine însemnul personal al artistei. Artista este considerată ca fiind o portretistă remarcabilă, în operele căreia chipurile umane sunt redate printr-o abordare monumentală, emanând o frumusețe estetică și o profundă încărcătură psihologică a modelului.

„Pictez oameni care mă surprind prin ceva autentic, oameni cu adevărat frumoși sufletește, oameni harnici”. – Olga Orlova

„Pictorița nu recurge la atribute exterioare, nici la asemănarea fotografică, o interesează mai mult caracterul și, având o fină intuiție, autoarea găsește pentru fiecare chip o tratare individuală, firească” afirmă Ludmila Toma, Dr.în studiul artelor.

Olga Orlova s-a născut la Bender, pe 19 august 1932. În 1951 a absolvit Școala de pictură „I. Repin” din Chișinău, în clasa profesorului I.S.Erșov. Prima expoziție personală a fost organizată în anul 1953 la Chișinău, iar din 1960 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În perioada 1962-1963 și 1969-1975 activează în calitate de profesor la Colegiul de Arte Plastice Al. Plămădeală. După debutul său din 1953, artista a participat la peste 100 de expoziții colective organizate de Ministerul Culturii și UAP din Moldova în țară, dar și în străinătate: Bulgaria , Rusia, Estonia, Ucraina, Azerbaidjan, Letonia, Canada, Armenia, Germania, Kazahstan etc. Olga Orlova a organizat mai multe expoziții personale: Galeria de Artă din Tiraspol (1974) ; Cahul (1974) ; Casa Filmului, Chișinău (1990); Muzeul Național de Artă al Moldovei (2002); Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” (2013); Biblioteca Națională a Republicii Moldova (2017); Centrul Expozițional C. Brâncuși (2018).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău