Muntenegru vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică până la sfârșitul lui 2019

  • 23 Iulie 2018 16:56
Muntenegru vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică până la sfârșitul lui 2019

Muntenegru, cel mai nou membru al Alianței Atlanticului de Nord, vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică de la Tallinn până la sfârșitul anului 2019, pentru a își consolida securitatea în urma unor atacuri efectuate în 2016 și 2017, relatează site-ul publicației Balkan Insight.

Guvernul a aprobat recent semnarea celor două documente care stabilesc operațiunile și relațiile funcționale cu Centrul Cooperativ de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică (CCDCOE) de la Tallinn.

Documentele privind aderarea vor fi semnate în această vară, iar Muntenegru este așteptat să adere în 2019.

Aderarea la Centrul NATO pentru apărare cibernetică îi va permite statului să își consolideze capabilitățile de securitate cibernetică, în urma îngrijorărilor privind atacurile efectuate de hackerii ruși asupra agențiilor guvernamentale și publicațiilor online.

Potrivit unor document obținute de reporterii de la BIRN, Guvernul a afirmat că "atacurile efectuate în spațiul cibernetic al statului Muntenegru au devenit mai complexe și au consecințe mai mari".

"În anii recenți, chiar înainte de a deveni membru NATO, Muntenegru a fost vizat de mai multe atacuri cibernetice, de aceea trebuie să își consolideze apărara cibernetică", a informat Guvernul.

Misiunea Centrului este de a îmbunătăți capacitatea, cooperarea și informarea membrilor NATO și partenerilor, în domeniul cibernetic, prin educație, cercetare, dezvoltare, analize și consultații.

De asemenea, CCDCOE, organizează un exercițiu anual, Locked Shield, prin care statele membre pot combate amennțări cibernetice în timp real.

Recent, România a afirmat că vrea să adere la CCDCOE până la sfârșitul anului 2019. Bulgaria, Norvegia, Portugalia, Australia și Elveția se află deja în procesul de aderare.

În luna martie, reporterii de la BIRN au relatat că grupul de hackeri Fancy Bear este suspectat că ar fi în spatele a mai multor atacuri cibernetice care au vizat instituțiile din Muntenegru.

Sursa: Mediafax 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău