Motorină pentru GOTR: Cum alimentează companiile din UE forțele armate rusești din regiunea transnistreană (Revista presei)

  • 12 Septembrie 2023 10:09
Motorină pentru GOTR: Cum alimentează companiile din UE forțele armate rusești din regiunea transnistreană (Revista presei)

Zona de Securitate publică o investigație despre cum alimentează companiile din UE forțele armate rusești din regiunea transnistreană. Fără combustibil, mașinile de luptă rusești din regiunea transnistreană ar fi doar fiare vechi. Dar, în ciuda sancțiunilor internaționale, o filieră extrem de bine pusă la punct asigură alimentarea cu combustibil a regiunii separatiste, se spune în investigație.

Potrivit acesteia, filiera care alimentează forța militară rusă din Transnistria este compusă din companii înregistrate în state ale Uniunii Europene, care funcționează la capacitate maximă încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina. Autorul a încercat să afle cum a fost posibil ca peste 20.000 de tone de motorină din Rusia să ajungă la forțele militare rusești din Transnistria după declanșarea invaziei împotriva Ucrainei, prin intermediul unor companii din UE (cazul Euronova Energies), în ciuda sancțiunilor impuse de blocul comunitar asupra petrolului rusesc? Cum a fost posibil ca peste 55.000 de tone de motorină și 38 de milioane de litri de benzină produse în UE (marea majoritate, în România, dar și în Bulgaria și în alte țări din blocul comunitar) să ajungă în Transnistria și, implicit, la forțele militare controlate de Moscova, în ciuda sancțiunilor impuse de blocul comunitar persoanelor și entităților care sprijină invazia rusească?

NewsMaker se întreabă dacă va reuși Uzina Metalurgică din Râbnița să obțină autorizație de mediu? Și dacă vor avea dreptul fermierii să cultive porumb în sudul Moldovei? Și cum intenționează autoritățile să extindă suprafața de păduri și să adapteze agricultura la schimbările climatice? La aceste, dar și alte întrebări a răspuns ministra Mediului Iordanca-Rodica Iordanov într-un interviu pentru NM.

Republica Moldova va avea trei interconexiuni cu sistemul electroenergetic din România, scrie Mold-Street. Republica Moldova își dorește ca până în 2030 să aibă trei interconexiuni cu sistemul electroenergetic din România, care să permită funcționarea stabilă a sistemului energetic integrat în cel continental ENTSO-E. Despre aceasta a menționat ministrul Energeticii Victor Parlicov, la București, în cadrul Simpozionul Român al Energiei - SIREN 2023”, organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). Potrivit ministrului, deja este în construcție „o linie Vulcănești - Chișinău, care să conecteze interconexiunile Isaccea - Vulcănești cu principalul centru de consum, ocolind necesitatea de a trece prin stânga Nistrului, pentru că în prezent puterea din Vulcănești, pentru a fi adusă la Chișinău, tot pe la centrala termoelectrică moldovenească din Transnistria trebuie să treacă, pe acolo merg liniile de tensiune înaltă. Acum construim linia Chișinău – Vulcănești”, a spus ministrul. 

13 milioane de euro, investite de UE pentru a ajuta R. Moldova să depășească criza energetică și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, titrează ZdG. Mai multe panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de 1 MW vor genera energia necesară pentru 5 spitale raionale din Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași. Potrivit estimărilor Ministerului Energiei, acestea vor produce anual cca 1,2 GWh de energie electrică verde și vor reduce cu 585 de tone de CO2eq anual emisiile de gaze cu efect de seră.  Potrivit sursei citate, programul „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a sprijinit țara noastră în depășirea crizei energetice din ultimii doi ani prin crearea sistemului de compensații pentru 800 000 familii vulnerabile energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău