Moscova ridică miza! „Agenda comună” e una: „Jos Maia Sandu!” (Revista presei)

  • 13 Octombrie 2022 12:38
Moscova ridică miza! „Agenda comună” e una: „Jos Maia Sandu!” (Revista presei)

Vitalie Ciobanu se întreabă în articolul său din Europe Liberă dacă sunt dispuși moldovenii să-și apere libertatea? Autorul face trimitere la declarațiile unui expert militar de la București, generalul Claudiu Degeratu potrivit căruia : cele trei rachete rusești care au violat spațiul aerian al RM, sunt de mare precizie.

Au fost trase cu bună știință în așa fel ca să survoleze teritoriul Republicii Moldova, niște rachete de croazieră nu puteau intra pe o traiectorie greșită. Sunt purtătoare de mesaj. O manevră de intimidare rusească ce se poate repeta, susține analistul.  Nu știm dacă autoritățile moldovene au luat în calcul aceste consecințe, deși ar trebui să elaboreze planuri de acțiune pentru situația cea mai gravă, în care Rusia va repeta acest gen de incidente, cu intenția de a provoca un răspuns militar al Chișinăului, adică pentru a atrage Moldova în război, subliniază Vitalie Ciobanu. 

NewsMaker scrie că s-a constatat că Legea privind întrunirile din Moldova este una dintre cele mai bune din regiune, de aceea modificarea sa constituie «un precedent periculos pentru democrație». Asociația Promo-LEX a venit cu un asemenea avertisment după ce șefa statului a propus guvernului să se facă modificări temporare în legislație, «care vor permite poliției să asigure ordinea publică».

Publicația observă că în timp ce Moldova este serios preocupată de respectarea normelor democratice, deputatul fugar Șor, condamnat în țara noastră de instanța primară la 7,5 ani privațiune de libertate pentru furt în proporții deosebit de mari, finanțează proteste, lansează campanii de publicitate pentru acestea, cheltuind în acest scop zeci de mii de euro, și oferă un interviu în Israel. Este vorba despre postul de televiziune Primul în Moldova, care, așa cum a constatat mai devreme NM, a trecut sub controlul lui Șor. Iar altă opoziție, fără Șor și Dodon, a decis să discute «o agendă comună». Cei de stânga, centriștii și chiar și cei de dreapta s-au întâlnit la aceeași masă pentru a-și uni eforturile în confruntarea cu actuala guvernare și cu «opoziția aproape criminală». Dar și să se gândească la următoarele alegeri. Ce va rezulta din aceasta și dacă va fi vreun rezultat — vom afla foarte curând, mai scrie NewsMaker.

 

Reactivarea forțelor de stânga, care îi adună pe socialiștii lui Bătrâncea și pe congresmenii lui Mark Tkaciuk divulgă o schimbare de macaz în jocurile Moscovei, care, se pare, nu mai mizează pe Dodon, compromis ireversibil, scrie Mircea V Ciobanu în Gazeta de Chișinău. Acesta observă că Adunarea laolaltă a râsurilor-plânsurilor de toate culorile și durerile, numită „Agenda comună”, care i-a întrunit pe socialiști, gruparea ex-premierului Chicu, PLDM (sic!), Congresul civic al lui Tkaciuk, „partidul” lui Victor Stepaniuc, gruparea „Speranța-Nadejda” a lui Andrei Donică și primarul Ivan Ceban,  divulgă dorința demolării cu orice preț, nu un „proiect politic”, oricât de iluzoriu. Moscova ridică miza, chiar dacă aici e chiar oaste de strânsură. „Agenda comună” e una: „Jos Maia Sandu!”. Restul nu contează, subliniază editorialistul de la Gazeta de Chișinău. 

Pe contrasensul „mobilizării rusești”, autorul propune  o temă de meditație, pentru „europeni”. Puterea de azi ar putea să aibă, la viitorul scrutin, un oponent onorabil de dreapta, cu bune șanse de accedere în parlament. El poate fi construit pe un program unionist, pe unul proeuropean, dar e posibilă și o platformă mixtă, cu accentuarea expresă a tendințelor unioniste, dar și cu un program limpede pro NATO și pro UE. Un partid mai motivat decât PAS, mai ferm. Partidul e perceput azi ca „echipa Maiei Sandu” și întregul succes i se datorează transferului de imagine. Dar PAS nu are o agendă de partid proeuropean activ, militant, ferm, inclusiv în raport cu actualul agresor, explică publicistul.

Ziarul de Gardă publică astăzi o anchetă despre ce fac instituțiile statului pentru a verifica corupția din spatele protestelor organizate de Partidul „ȘOR”, după ce Ziarul de Gardă a demonstrat, în investigația sub acoperire „Protestatari în chirie”, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică” așa-zișii protestatari ai Partidului „ȘOR”.

 

MoldStreet se referă la majorarea preșului energiei electrice. Potrivit publicației zeci de milioane lei au fost scoase din calculMoldstreet explică  Cum ANRE a majorat prețurile pentru energia electrică

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău