Moscova încearcă să discrediteze CEDO (Jurnal de Chișinău)
-
15 Noiembrie 2012 13:36
În Jurnal de Chișinău, Nicolae Negru scrie că Moscova încearcă să discrediteze Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că a îndrăznit să condamne Rusia în dosarul privind școlile din regiunea transnistreană.
Alfabetul chirilic pare să fie ultima șansă, ultimul resort al imperialismului rus în plan cultural, scrie comentatorul. Moscova folosește alfabetul chirilic în loc de sârmă ghimpată. Pentru a-i conserva pe „adevărații” moldoveni, ea i-a închis într-un ghetou. Copiii din satele moldovenești aflate sub controlul separatiștilor au devenit ostatici ai Rusiei în efortul ei de a stopa Republica Moldova din cursul european, de a o ține în sfera rusă de influență.
Constantin Tănasede la Timpul se întreabă de ce Televiziunea publică a pierdut negocierile pentru drepturile de transmisiune a Champions League! Moldovenii vor privi meciurile pe Canalul 3. În opinia editorialistului, Moldova 1 se aseamănă cu o bătrână obosită de viață, dar foarte cheltuitoare și care cere bani de la Guvern. Constantin Tănase își exprimă temerea că televiziunea publică nu mai poate fi reformată din interior. Numai un manager străin, specialist modern și cu experiență, poate reforma această instituție.
Telenovela privatizărilor - un serial fără happy-end, titrează Adevărul. Cotidianul notează că autoritățile au scos în ultimii trei ani la mezat proprietăți de peste 1,5 miliarde de lei, dar au comercializat active în valoare de câteva ori mai mică. Experții cred că deetatizarea e necesară pentru că multeîntreprinderi degradează și degrabă nu vom avea ce vinde. Adevărul relevă că doar jumătate din suma de 450 de milioane de lei - venituri planificate pentru acest an din privatizări - s-a acumulat în primele nouă luni ale anului.
PIB-ul pentru 2012, mai mic cu trei miliarde, mai aflăm din Adevărul. Ministerul Economiei a redus prognoza de creștere economică pentru 2012 cu două puncte procentuale, de la 3% la 1%, iar până la finele anului prognoza ar mai putea fi revizuită din cauza situației precare din agricultură. Oamenii de știință estimează că Moldova va avea nevoie de doi-trei ani pentru a recupera pierderile pe care le-a suportat agricultura în acest an, în urma secetei severe.
Adevărul își mai invită cititorii să viziteze satul Rudi - perla din nordul Moldovei. Situat pe malul Nistrului, cu o natura e de o frumusețe de nedescris, Rudi are zeci de vestigii istorice, printre care și Mănăstirea de maici „Sfânta Treime“, construită în anii 1774-1777.
Și Timpul de astăzi relevă povestea unei localități în care istoria a lăsat urme vizibile - Tighina – cetate care a stat la hotarul imperiilor. Aflat pe malul drept al Nistrului, pe teritoriul secular al Moldovei, orașul poartă totuși din ce în ce mai puține trăsături românești. Actualii stăpâni încearcă să inoculeze o altă memorie istorică.