Moscova înarmează Tiraspolul (Jurnal de Chișinău)

  • 15 Noiembrie 2012 13:34
Moscova înarmează Tiraspolul (Jurnal de Chișinău)

Despre buget, sentimente, orientări și partajări scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chișinău.

Autorul atenționează că inrăutățirea situației economice îi încurajează pe adepții, externi și interni, ai Uniunii Eurasiatice să atace tot mai puternic ideea integrării europene.

Din afară, Moscova nu a folosit  până acum „pârghia” „Gazprom”-ului, atât de deschis împotriva autorităților de la Chișinău. Se intensifică acțiunile și pe direcția transnistreană, observă comentatorul.

În acest context economic, politic și geopolitic dificil, „povestea de succes” a RM va întârzia și mai mult să se materializeze într-o poveste de succes a cetățenilor săi, dacă liderii AIE nu vor da la o parte interesele de partid și nu se vor concentra asupra reformelor.

Moscova se înarmează nu pentru Chișinău, sustine Petru Boagtu în aceeași publicație. Contingentul militar rus de la Nistru era în stare să facă ferfenița orice redută moldovenească  și fără modernizarea potențialului său militar. Se pare că Rusia a avut grijă ca scandalul legat de introducerea armamentului greu de infanterie să izbucnească odată cu desfășurarea la București a Congresului Partidului Popular European. Potrivit lui petru Bogatu, rușii se înarmează ostentativ pentru a-și marca teritoriul și a-și bate-n cuie prezența la Nistru.

„Afacerile cu pașapoarte” care au înflorit în ultimii 20 de ani par să prindă petale noi în guvernarea AIE, observă Pavel Paduraru de la Timpul. După ce „CRIS-Registru” a refuzat să semneze contractul cu firma franceză „Gemalto”, care a propus cea mai scumpă ofertă în finala licitației privind procurarea carnetelor de pașapoarte cu cip integrat, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, prin care practic asigură câștigul companiei nominalizate. Acest lucru se păstrează deocamdată în secret, iar puținii curajoși recunosc că lucrurile sunt foarte șubrede la mijloc…, subliniaza cotidianul.

Specialiști IT, contabili, agenți în vânzări, funcționari bancari sau asistenți parentali sunt câteva dintre posturile pentru care angajatorii moldoveni recrutează forță de muncă, scrie Adevarul. Cele mai mari lefuri sunt în domeniul IT, care poate ajunge si la 800 de euro. In general insa media salariilor propuse este de 3.000 de lei, însă acestea diferă de la un caz la altul, în funcție de calificarea angajatului.

 În ultimele două săptămâni am pierdut două mari personalități, aminteste Constantin Tanase - scriitorul Aureliu Busuioc și graficianul Glebus Sainciuc - două mari figuri ale culturii basarabene care, în mod cert, prin valoarea lor pot fi cartea de vizită a R. Moldova, brand de tara… Pot fi, dar, din păcate, nu sunt...

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău