”Morțile suspecte din „dosarul miliardului” și cine i-a făcut lui Shor cadou aeroportul (REVISTA)

  • 04 Iulie 2016 09:41
”Morțile suspecte din „dosarul miliardului” și cine i-a făcut lui Shor cadou aeroportul (REVISTA)

Revista presei din 4 iulie 2016

Într-o analiză publicată de Agenția IPN, expertul Denis Cenușă explică avantajele președinției Slovaciei în UE și pentru R. Moldova. Obiectivele urmărite de președinția slovacă se intersectează pe multe dimensiuni cu interesele Moldovei. Autorul se referă la intențiile de a înviora economia europeană, revenirea la funcționarea Schengen-ului de înaintea crizei refugiaților, precum și sprijinirea Acordurilor de Asociere din țările Parteneriatului Estic. În particular, avantajele Moldovei de la Președinția slovacă reies din interesul acesteia de a stabiliza vecinătatea estică, la stabilizarea Ucrainei. Țările semnatare ale Acordurilor de Asociere (Moldova, Georgia, Ucraina) vor beneficia de sprijin pentru realizarea reformelor. Acest aspect este definit foarte clar în programul de acțiuni al Președinției slovace, însă nimic nu va fi oferit nici Moldovei și nici celorlalte țări, atât timp cât temele pe acasă nu vor îndeplinite, atenționează autorul... “Perioada romantică” în relația dintre UE și vecinătatea sa estică s-a terminat. Moldova va trebuie să implementeze fără rezerve prevederile Acordului de Asociere, care a intrat deplin în vigoare pe 1 iulie curent, scrie Denis Cenușă, într-o analiză pe IPN.

Ziarul de Gardă publică pe pagina sa electronică un articol despre ”morțile suspecte din „dosarul miliardului”. Subiec­tul a reve­nit în actu­a­li­tate după ce Mihail Gofman, fost șef adjunct al Depar­ta­me­n­tu­lui spă­lă­rii bani­lor din cadrul Cen­tru­lui Națio­nal Anti­co­rup­ție (CNA), a făcut mai multe dez­vă­lu­iri, lăsând să se înțe­leagă că mai multe per­soane care deți­neau infor­ma­ții des­pre dis­pa­ri­ția bani­lor ar fi fost supuse inti­mi­dă­ri­lor și pre­siu­ni­lor, iar unii din­tre ei chiar au sfâr­șit tra­gic. Prin­tre numele ros­tite în cadrul emi­siu­nii s-au regă­sit cel al fos­tu­lui depu­tat Ion But­ma­lai, al unui fost anga­jat al BEM și al unui fost șef de sec­ție în cadrul BNM.

Ziarul Național titrează: Cine i-a făcut lui Ilan Șor CADOU Aeroportul Internațional Chișinău. Ziarul o citează Maia Sandu, fost ministru al Edicației, care a explicat într-o emisiune TV că decizia de a concesiona Aeroportul Internațional Chișinău pentru 49 de ani a avut loc în mai multe etape, iar cel care a organizat concursul și a ales investitorul a fost Ministerul Economiei, condus de reprezentanți ai Partidului Democrat.

Rușii vor să fie victorioși prin sperietură și șantaj, titrează Evenimentul Zilei. Referindu-se la cazul R. Moldova, ziarul scrie că ”personaje populiste precum Dodon nu trebuie să dețină puterea... și că votanții de dreapta ar trebui să lase dezamăgirile la o parte și să iasă la vot... La rândul lor, forțele de dreapta trebuie să lase la o parte organul vital al rațiunii - rânza - și să înceapă să gândească cu creierul. Fără sperietură și șantaj, Rusia nu va putea face nimic nici în R. Moldova. Dar pentru asta este nevoie ca oamenii care vor să trăiască ca-n Europa să se adune și să pună ștampila de vot ca atare”, scrie Evenimentul Zilei.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău