Mold-street: Premieră! Un fost deputat democrat a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru trădare de patrie (Revista presei)

  • 14 Martie 2018 09:42
Mold-street: Premieră! Un fost deputat democrat a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru trădare de patrie (Revista presei)

Mold-street reține că în „Premieră! Un fost deputat democrat a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru trădare de patrie. Publicația se referă la cazul fostului deputat Iurie Bolboceanu, care a fost condamnat la 14 ani de închisoare. În cadrul procesului de judecată a fost stabilit faptul că el „a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin".

„Astfel, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova", susţine PCCOCS.

Ziarul de Gardă vine cu detalii despre condamnarea ex-deputatului Bolboceanu: „Sentință cu 14 ani într-un dosar fără martori și ultimul cuvânt, titrează publicația. Avocatul ex-deputatului Iurie Bolboceanu spune că nu a participat la ședința din 13 martie, în care judecătorul Serghei Papuha l-a condamnat pe clientul său la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie și nici nu știe unde a avut loc respectiva ședință. Gheorghe Malic afirmă că toate ședințele din ultimele trei săptămâni, deși erau programate la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, au avut loc în Penitenciarul nr. 16 de tip spital, acolo unde Bolboceanu a fost transferat din motive de sănătate. Avocatul susține că s-a prezentat în dimineața zilei de 13 martie, la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, acolo unde era programată ședința pentru ora 10.00, doar că aceasta nu a avut loc. Ulterior, acesta a fost anunțat că judecătorul a pronunțat sentința pe numele ex-deputatului Iurie Bolboceanu, căruia i-a fost oferit un avocat din oficiu. Potrivit apărătorului Gheorghe Malic, ședințele din ultimele săptămâni au avut loc în penitenciar, în dosar nu a fost audiat niciun martor, iar lui Iurie Bolboceanu nu i-a fost acordat dreptul la ultimul cuvânt. Avocatul spune că nu a știut despre faptul că ar urma să fie pronunțată hotărârea, deoarece ședințe pe dosar sunt programate pentru următoarele trei zile”, scrie Ziarul de Gardă.

Uniunea Scriitorilor alege Unirea. Alexandru VAKULOVSKI amintește într-un editorial pe Deschide.md că Uniunea Scriitorilor din Moldova a fost instituția care a contat decisiv în timpul Mișcării de Eliberare Naționale. Încă din 2015, USM a publicat o Declarație privind Unirea ca unică soluție pentru Moldova. Şi anul trecut, la Uniunea Scriitorilor, uniunile de creaţie au protestat împotriva lui Dodon şi a acţiunilor lui antiromâneşti. În contextul apariţiei Declaraţiilor de Unire din partea consiliilor locale, Uniunea Scriitorilor din Moldova le-a salutat şi a aderat la ele. Declaraţia Consiliului Uniunii Scriitorilor e importantă acum, pentru că Dodon încearcă să intimideze şi ameninţă primarii şi consilierii locali care au semnat declaraţiile simbolice”, scrie A. Vakulovski.

Ziarul Național îl citează pe fostul președinte român Traian Băsescu care propune ca în consiliile locale din România să se voteze Unirea României cu R. Moldova. El crede că „riscurile de presiune excesivă pe administraţia de la Chişinău din partea Moscovei nu ar mai fi atât de mari cât au fost înainte ca Federaţia Rusă să deţină Crimeea”.

Liberalii și-au desemnat candidatul la Primăria Chișinău – pe Valeriu Munteanu. Va repeta succesul din alegeri al lui Dorin Chirtoacă?” - se întreabă Ziarul Național, care amintește că liberalul Dorin Chirtoacă a câștigat ultimele trei scrutine din Capitală.

Iar la Bălți, „dosar penal la Primăria înainte de alegeri: afaceri în plină criză a deșeurilor – titrează Ziarul de Gardă. Birourile Primăriei municipiului Bălți au fost percheziționate ieri de către angajații Procuraturii Anticorupție (PA), iar peste 20 de persoane au fost audiate într-un dosar deschis pentru abuz de serviciu comis în cadrul autorităților administrației publice locale. Potrivit procurorilor, factori de decizie din cadrul Primăriei ar fi trucat licitația privind achiziționarea tomberoanelor pentru deșeuri menajere, în plină criză de salubritate în oraș, acestea fiind, de fapt, donate de un agent economic. Primarul demisionar al Bălțiului, Renato Usatîi, a declarat că una dintre persoanele vizate ar fi Igor Șeremet, viceprimar al urbei până în ianuarie curent. Potrivit lui Usatîi, Șeremet ar fi refuzat să participe la alegerile locale din 20 mai drept candidat PDM”, află din Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
7,37 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:48 %
Vint:5,1 m/s
Wed
10 °C
Thu
5 °C
Fri
5 °C
Sat
3 °C
Sun
4 °C

Curs oficial BNM 25 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3167 0.0560
USD 17.8504 0.0246
RON 4.0200 0.0103
UAH 0.7286 -0.0001
RUB 0.2734 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău