Mold-street | A fost ridicat sechestrul de pe milioanele altei „persoane notorii” din anturajul lui Plahotniuc (Revista presei)

  • 27 Ianuarie 2021 09:31
Mold-street | A fost ridicat sechestrul de pe milioanele altei „persoane notorii” din anturajul lui Plahotniuc (Revista presei)

Revista presei - 27 ianuarie 2021.

Mesaje DURE transmise de către președintele Maia Sandu la prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate: „Se creează impresia că unii conducători de instituții acoperă schemele de corupție sau nu se interesează deloc” – titrează Ziarul Național. Maia Sandu a ținut ca presa să asiste la începutul ședinței, în cadrul căreia a transmis mesaje răspicate conducătorilor instituțiilor de drept din R. Moldova. Maia Sandu a remarcat că niciun dosar de rezonanță nu a fost dus la capăt, iar schemele de corupție nu sunt oprite nici astăzi. Președintele a oferit exemplul celor implicați în jaful bancar „care sunt lăsați să-și facă partide și pretind la funcții înalte în stat”.

Ziarul Național mai notează că ședința CSS s-a desfășurat fără ministrul în exercițiu Nagacevschi și directorul CNA, Ruslan Flocea. Dodon și-a dorit ca din componența CSS să facă parte și Irina Vlah, care a sprijinit referendumul SEPARATIST din 2014, mai notează publicația.

Maia Sandu are îndoieli cu privire la integritatea unor membri din oficiu ai CSS, reține și Gazeta de Chișinău. Ea i-a sfătuit pe conducătorii instituțiilor de drept care sunt prinși în „mrejele schemelor corupte” să-și dea demisia. „Să nu încercați să împiedicați lucrurile în continuare. Fiți siguri că sistemul acesta care a permis perpetuarea corupției nu va mai ține. Dacă nu o să opriți Dvs. acest sistem, oamenii o să iasă în stradă și o să vă pedepsească așa cum știu ei. Acest sistem nu mai poate fi tolerat de către oameni”, a declarat Maia Sandu, potrivit căreia anume corupția reprezintă în prezent cea mai mare amenințare la adresa securității statului și cetățenilor R. Moldova.

Acest Parlament e putred până în măduva oaselor, titrează Jurnal.md care îl citează pe analistul politic Vladimir Socor. El a subliniat într-un interviu pentru Europa Liberă că „Alegerile anticipate sunt absolut necesare, dar nu peste un an, nu peste nouă luni, dar acum, altminteri va avea succes tactica lui Dodon și a partidelor plutocratice de a-i dezamăgi pe cetățeni în Maia Sandu și de a eroda ratingul acesteia”. Expertul politic consideră că actuala coaliție nedeclarată din Parlament dintre PSRM și Șor urmărește tărăgănarea declanșării alegerilor anticipate. Și acest nod gordian trebuie tăiat, parlamentul acesta trebuie dizolvat, alegerile anticipate trebuie ținute cât mai curând, fără nicio tărăgănare, iar dna Maia Sandu nu trebuie să intre în tocmeli și pertractări cu actualii lideri de partide”, a opinat analistul.

Portalul Anticorupție reține „Rezoluția APCE privind derapajele în justiția din Republica Moldova: „Guvernele de la Chișinău au subminat în mod grav independența sistemului judiciar”, titrează publicația. De-a lungul timpului, guvernele Republicii Moldova au subminat în mod grav independența sistemului judiciar. Instanțele influențate în mod nejustificat de Vlad Plahotniuc au invalidat alegerile democratice ale primarului din Chișinău, după victoria candidatului opoziției Andrei Năstase. Acest lucru a stârnit proteste și critici subminând încrederea Uniunii Europene în intenția țării de a se integra și a creat un precedent periculos”, se arată în rezoluție. Subminarea independenței sistemului judiciar și manipularea hotărârilor sale pentru obținerea unor câștiguri politice reprezintă uzurparea justiției de către puterile legislativă și executivă, se mai arată în rezoluție. Adunarea parlamentară îndeamnă guvernul Republicii Moldova să restabilească independența sistemului judiciar și ordinea constituțională în conformitate cu normele și obligațiile sale europene și internaționale.

A fost ridicat sechestrul de pe milioanele altei „persoane notorii” din anturajul lui Plahotniuc. Publicația economică Mold-street informează că la începutul acestui an, a fost ridicat și sechestrul pus pe câteva milioane de lei, deținuți pe un cont la Victoriabank de Christos Konstantinou, una dintre persoanele cheie în rețeaua de firme și persoane apropiate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău