Mold-Street: „Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea de benzinării duty free” (Revista presei)

  • 20 Februarie 2019 09:30
Mold-Street: „Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea de benzinării duty free” (Revista presei)

„Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea de benzinării duty free”, titrează Mold-Street. Un document publicat pe 6 februarie 2019, pe pagina Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) arată că inițiativa de a permite vânzarea de produse petroliere în vamă fără plata accizelor și TVA aparține structurii conduse de Chiril Gaburici, adică MEI.

Documentul, semnat de secretarul de stat Vitalie Iurcu, este datat cu 14 mai 2018, adică cu două luni înainte de inițiativa deputatului neafiliat Vladimir Cernat, votată fără mari discuții de deputații democrați și cei afiliați lor, scrie Mold-Street. Publicația mai amintește că legea a fost promulgată operativ de președintele Igor Dodon, care ulterior a declarat că legea ar da posibilitatea de contrabandă și că va solicita abrogarea ei, dar nu a mai făcut acest lucru. 

Un parc de distracții de o obrăznicie nemaivăzută. Cum OrheiLand a capturat terenul din Taraclia”, titrează publicația de limbă rusă Newsmaker. Timp de aproape trei săptămâni, o versiune mobilă a parcului de distracții OrheiLand funcționează în Taraclia fără permisiunea autorităților locale. Municipalitatea a apelat la poliție și la Inspectoratul de Mediu, care trebuie să stabilească limitele terenurilor pe care OrheiLand le-a ocupat în mod voluntar. Deocamdată, nicio autoritate nu a reacționat, scriu jurnaliștii de la Newsmaker, care mai notează că parcul mobil se va retrage de la Taraclia imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie. 

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan, scrie Timpul într-un material intitulat ”Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat?”. Publicația face o trecere în revistă a evenimentelor de săptămâna trecută referitoare la eliberarea celor doi piloți moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan din 2015. Povestea începea lunea trecută, când Igor Dodon a anunțat că cei doi au ajuns la Moscova, după ce au văzut libertatea datorită intervenției sale pe lângă oficialii ruși. În replică, spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip au declarat că piloții ar fi trebuit să fie eliberați mai devreme, însă Dodon a tergiversat acest proces pentru a-și face imagine în preajma parlamentarelor din 24 februarie. Ulterior, Procuratura Generală s-a autosesizat și cercetează acest caz.

Timpul amintește despre încercările eșuate ale delegației Ministerului de Externe de a lua legătura cu cei doi piloți și nota de protest înaintată de minister ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, și rechemarea ambasadorului moldovean la Moscova, Andrei Neguță.  Potrivit expertului constituționalist Nicolae Osmochescu, în cazul în care procurorii vor demonstra implicarea lui Dodon în procesul de eliberare a celor doi piloți, Parlamentul poate porni procedura de impeachement al șefului statului, în baza cererii Procuraturii Generale, mai scrie Timpul. 

Europa Liberă publică un interviu cu analistul Vlad Socor referitor la alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit lui, ”mesajele care vin din Occident sunt la un nivel tehnic, nu politic. Se atrage atenția guvernării de la Chișinău că alegerile trebuie să fie corecte din punctul de vedere tehnic și că anume aceasta este preocuparea principală a partenerilor occidentali. (…) Și anume în funcție de corectitudine vor evalua viitoarele relații dintre Uniunea Europeană, Statele Unite și alte state occidentale și Republica Moldova după alegeri. Pe de altă parte, implicarea propagandistică a Rusiei nu este atât de activă cum se așteptau mulți observatori din Republica Moldova. Rusia pare să aibă o atitudine mai degrabă de așteptare, de expectativă”, opinează analistul. 

Ziarul de Gardă își provoacă cititorii să își testeze cunoștințele referitoare la averile candidaților din circumscripțiile uninominale, cu ajutorul unei hărți interactive. În cadrul articolelor din seria „Radiografiilor electorale”, Ziarul de Gardă a prezentat cine sunt candidații din circumscripțiile uninominale și ce averi declară. Pentru că au mai rămas zile numărate până la alegerile din 24 februarie, vă propunem să răspundeți la o serie de întrebări pentru a cunoaște mai îndeaproape averile candidaților care aspiră la fotoliul de deputat, scriu jurnaliștii Ziarului de Gardă.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău