Moldovenii au tot mai multă încredere în UE (Ziarul Național)

  • 16 Septembrie 2014 08:26
Moldovenii au tot mai multă încredere în UE (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 16 SEPTEMBRIE

Adevărul atenționează că această campanie electorală începe fără o lege clară a finanțării partidelor politice, deși reprezentanții tuturor partidelor se declară în favoarea unei transparențe maxime. Chiar dacă toți sunt de acord cu acest principiu, totuși, comuniștii vor aplicarea legii existente, Liberal-democrații vor limite și cotizații, PDM nu vrea limite, iar Liberalii condamnă campaniile cu macaroane. Moldova are șansa să nu repete greșelile altor state în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, constata Adevărul. Asociația pentru Politică Externă a realizat un studiu privind experiența țărilor Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria), cu lecții pe care Republica Moldova le poate învăța. Printre altele, autorităților li se recomanda să deschidă centre regionale de informare privind integrarea europeană, să stabilească obiective politice clare și să dea dovadă de o conducere politică fermă. 

 La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 ar putea participa 42 de partide politice, notează Ziarul Național. Spre deosebire de alegerile parlamentare din 2010, de această dată la scrutin vor putea candida 11 partide create din toamna anului 2010 și până în prezent, subliniază publicația. Printre acestea se află și Mișcarea Populară Antimafie, condusă de Sergiu Mocanu, Partidul Popular din Republica Moldova, Partidul Regiunilor al bașcanului Găgăuziei Mihail Formuzal, Partidul Popular Socialist al fostului comunist Victor Stepaniuc, al lui Vadim Mișin, Partidul Forța Poporului, președinte - analistul politic Nicolae Chirtoacă, Partidul Liberal Reformator, condus de liberalul Ion Hadârcă.  Partidul omului de afaceri Renato Usatâi nu se regăsește în listă, nefiind înregistrat de Ministerul Justiției.

Moldovenii au tot mai multă încredere în UE, titreaza Ziarul National. Cetățenii moldoveni consideră că Uniunea Europeană are un rol important în dezvoltarea R. Moldova și este un partener de nădejde care apără pacea și stabilitatea în regiune, potrivit concluziilor  Barometrului de Vecinătate al UE. Mai mult de jumătate dintre cetățenii moldoveni intervievați (51%) au spus că au încredere în UE, în timp ce în alte instituții internaționale cum ar fi NATO sau ONU au încredere 30% și, respectiv, 40% dintre respondenți.

Presa revine la marșurile de duminică din Chișinău – un marș al tricolorului și altul al socialiștilor. Dacă primul a chemat la unitate națională și la restabilirea dreptății istorice, scrie EVZ, al doilea a apelat la reintrarea sub ocupația bolșevică. Dacă primul a ocolit orice afiliație politică, fiind o manifestație pur națională, al doilea a demarat campania electorală a unui partid, care nici măcar nu este unicul doritor a reintegra Republica Moldova în Siberia, comentează publicația.

Părinții își dau copiii pe mâna lui Dodon, titrează Timpul, referindu-se la același subiect. Publicația atenționează că la mitingul socialiștilor au participat minori, elevi din clasele a VIII-a și a IX-a. ”Nu cred că niște copii de clasa a IX sunt fani ai lui Iosif Kobzon și nu cred că un copil se naște cu un atașament față de o anumită țară. Chestia asta se educă în familie și se pare că în numeroase familii moldovenești se formează patrioții unei alte țări”, scrie Ion Macovei în Timpul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău