Moldovagaz rămâne fără penalități de peste 23 de milioane de lei (Revista presei)

  • 04 Octombrie 2023 11:23
Moldovagaz rămâne fără penalități de peste 23 de milioane de lei (Revista presei)

CSE îi blochează pe oamenii lui Șor. Persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat NU vor putea candida la alegerile din 5 noiembrie: „Nu vom admite ca membrii unei grupări criminale să fraudeze alegerile”, titrează Ziarul Național. Decizia a fost luată în această dimineață de Comisia pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.

De asemenea, azi Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională. Înalta Curtea, prin voturile judecătorilor Serghei Țurcan, Vladimir Țurcan și Domnica Manole a declarat neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează, pentru o perioadă de cinci ani, participarea membrilor unui partid politic scos în afara legii la alegerile organizate în R. Moldova. Astfel, membrii Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie curent, vor avea voie să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele programate să aibă loc în următorii cinci ani, amintește Ziarul Național.

Ziarul de Gardă îl citează pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a declarat în cadrul unui brifing în această dimineață că a luat act de Hotărârea CC, pronunțată pe 3 octombrie. Acesta a afirmat că:  Suntem într-o situație excepțională. Toți cei menționați de CC în argumentarea decizie de neconstituționalitate a partidului Șor, vor fi în afara listelor electorale”. Vom fi stabilite criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales. Grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația, afirmă Grosu.

Moldovagaz rămâne fără penalități de peste 23 de milioane de lei, anunță Anticorupție.md. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Moldovagaz împotriva Termoelectrica în care societatea pe acțiuni moldo-rusă a solicitat încasarea unei penalități de peste 23 de milioane de lei, pe motiv că pârâta nu și-a onorat la timp obligațiunile trecute în contractul încheiat  în aprilie 2015 de furnizare a gazelor naturale consumatorului noncasnic. De altă parte, Moldelectrica a invocat faptul că Moldovagaz s-a adresat târziu în instanță, pentru că urma să-și adjudece drepturile încă în anul 2016.

Fondul de subvenționare este aproape gol, dar plata subvențiilor pentru 2023 încă nu a început, scrie MoldStreet. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) le-a transferat beneficiarilor subvenții în valoare de circa 1,38 miliarde lei, din totalul de 1,8 miliarde prevăzute pentru anul 2023. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, plățile au fost efectuate în principal pe baza solicitărilor de subvenții depuse de fermieri încă în anul 2022. MoldStreet scrie că cele mai multe subvenții au fost pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional.

NewsMaker publică un amplu reportaj de la întâlnirea președintei Maia Sandu cu diaspora din Portugalia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău