Moldova Curată/William Massolin: În Republica Moldova, corupția și spălarea banilor au fost și continuă să rămână probleme foarte importante (Revista presei)
-
01 Decembrie 2020 09:49
Revista presei- 1 decembrie.
Într-un editorial dedicat Unirii, publicistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „până și stataliștii, dacă sunt sinceri, nu pot să nu recunoască, măcar în sinea lor, că viitorul Republicii Moldova e problematic, e imposibil fără România. Independența, economică, energetică, stabilitatea socială, viața culturală, securitatea, apărarea nu pot fi asigurate fără ajutorul României, în condițiile în care Rusia nu își mai ascunde intențiile de „recuperare a teritoriilor tradiționale rusești”. Autorul mai amintește că de zece ani, între R. Moldova și România există un parteneriat strategic, dar nu există o strategie de apropiere între ele și vina e în primul rând a Chișinăului, scrie Nicolae Negru. Autorul mai subliniază că circa un milion de cetățeni din R. Moldova profită de cetățenia statului român pentru a supraviețui, muncind în Europa. Formal, Ziua Națională a României e și sărbătoarea lor. În acest context, editorialistul amintește de alegerile pentru Parlamentul României. Participarea noastră la alegerile din 5-6 decembrie va certifica sinceritatea urării, a relației noastre de suflet și, da , de interes, cu România”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.
”În Republica Moldova, corupția și spălarea banilor au fost și continuă să rămână probleme foarte importante”, atenționează șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, William Massolin, într-un interviu pentru portalul Moldova Curată. Progresul în domeniul luptei anticorupție și a spălării banilor este unul lent și trebuie să fie accelerat, afirmă oficialul european. În cadrul unui nou program de sprijin pentru instituțiile anticorupție, numit ”Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova”, experții Consiliului Europei vor revizui cadrul legal și practica internă a mai multor instituții, inclusiv a Autorității Naționale de Integritate, Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. ”Moldova cu adevărat are nevoie de un sistem pe deplin funcțional, credibil și eficient de luptă împotriva corupției și a spălării banilor. Țara nu are atâtea resurse, așa încât să-și permită ca părți semnificative ale averii și bunurilor sale să fie irosite prin acte de corupție și spălare de bani. (...) Voința politică este esențială pentru a da un impuls și pentru a le da instituțiilor posibilitatea să-și exercite pe deplin mandatele și îndatoririle. Să nu fie create obstacole în calea instituțiilor anticorupție, dacă acestea examinează cazuri sensibile din punct de vedere politic”, a subliniat șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, William Massolin, în cadrul interviului.
”Cum ajung banii publici în bugetele partidelor politice în campaniile electorale. Anticoruptie.md relevă că sunt utilizate tot felul de scheme frauduloase pentru ca banii publici să ajungă în haznaua partidelor politice. Una dintre scheme a fost descoperită de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Reporterii au constatat că administratorii și mai mulți șefi de la anumite companii au făcut donații generoase către anumite partide politice. În majoritatea cazurilor toți reprezentanții unei companii au donat bani către unul și același partid. Totodată, o bună parte din susținătorii partidelor sunt fondatorii, administratorii sau simplii angajați ai unor firme care au încheiat contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului: primării, ministere sau consilii raionale. Deci, „otkaturi-le” despre care se vorbește că le plătesc neoficial agenții economici pentru că au luat un contract sau altul pe bani publici, ajung sub formă de donații la partidele politice. O schemă de legalizare a mitei. Iar asta nu înseamnă altceva decât sume din banii publici care sunt furate de la construcția unui spital sau a unei grădinițe, reparația unui acoperiș, procurarea utilajului medical de calitate îndoielnică. Întâmplător sau nu, la următoarele alegeri, sub paravanul protecției datelor cu caracter personal, Comisia Electorală Centrală a acoperit în rapoartele financiare ale concurenților electorali, plasate pe site-ul său, datele despre locul de muncă al donatorilor”, scrie Anticorupție.md.
Compania Metalferos a fost scoasă la privatizare fără succes, scrie Agora. Nu s-au înregistrat doritori de a cumpăra acțiuni. Prim-ministrul Ion Chicu susține că autoritățile vor mai tăia din prețul inițial. Compania Metalferos a fost scoasă de două ori la privatizare, cu un preț minim de 3.230 de lei per valoare mobiliară, altfel spus, de 323 de ori mai mare decât valoarea nominală a acțiunilor. În total, este vorba de puțin peste 900 de milioane de lei.