Modificarea sistemului electoral este o transformare majoră cu consecințe pe termen lung (Revista presei)
-
21 Iunie 2017 09:25
Revista presei din 21 iunie 2017
Ziarul Național scrie că liderii grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European a îndemnat conducerea Partidului Democrat în frunte cu Vlad Plahotniuc, să continue dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. Totodată, social-democrații europeni l-au asigurat pe liderul PD, care se află într-o vizită oficială pe linie politică la Bruxelles, că susțin demersul său de a modifica sistemului electoral în R.Moldova, se arată într-un comunicat al PD. Ziarul care citează un comunicat al PD mai scrie că Vlad Plahotniuc, care a fost secondat de premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu, a vorbit în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut și despre proiectul privind interzicerea propagandei rusești. Liderii politici din Parlamentul European au precizat că UE nu dorește ca R.Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chișinăul să-și apere propriile interese. La final, s-a decis ca pe parcursul lunii iulie să fie organizată în Parlamentul European o dezbatere pe tema privind dezinformarea și propaganda.
Jurnal.md remarcă îngrijorările Comisiei de la Veneția în legătură cu intenția guvernanților de la Chișinău care și-au propus cu orice scop să modifice sistemul electoral din Republica Moldova. După examinarea proiectului privind trecerea la sistemul mixt, reprezentanții Comisiei au constat că această modificare va duce către o influență crescută a importanței banilor în politică. Declarațiile au fost făcute de către secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. În cadrul aceluiași interviu, Thomas Markert a spus ferm că modificarea sistemului electoral este o transformare majoră cu consecințe pe termen lung asupra societății, iar această lege NU poate fi pusă în aplicare dacă nu există un consens al tuturor forțelor politice.
Analistul politic Iulian Chifu consideră că puterea trebuie să aducă argumente solide și motivații pe baze recunoscute unanim – sondaje de opinie necontestate, studii calitative, argumente din sisteme electorale consacrate cu trăsăturile aferente în privința schimbării sistemului electoral. Totodată după Iulian Chifu, partidele de opoziție și societatea civilă trebuie să participe cu argumentele proprii de contestare a sistemului de vot în condițiile curente din Republica Moldova, cu adevărate studii de impact și evaluări. Autorul nu vede o soluție consensuală. Și mai crede că, în afară soluțiilor pe toate punctele recomandate, e necesară formula de compromis pe care o văd doar în sistemul uninominal sau mixt în două tururi dacă se impune argumentat modificarea actualului sistem electoral.
Ziarul de Gardă scrie că un grup de moldoveni din diasporă a organizat ieri, la Bruxelles, un flashmob prin care a îndemnat Comisia de Comerț (INTA) a Parlamentului European, pe ordinea de zi a căreia figurează subiectul referitor la acordarea unei asistențe macrofinanciare de 100 milioane de euro pentru R. Moldova, să condiționeze ajutorul prin obligarea autorităților de la Chișinău de a nu schimba sistemul electoral actual. După ce au afișat mai multe mesaje, precum „Nu mafiei PD-PSRM, sistmemul mixt avantajează hoții!”, Nu mixt, Nu uninominal, Nu schimbăm sistemul, Vă schimbăm pe voi” sau „Vrem democrație europeană, nu doar bani europeni”, protestatarii au înaintat unor oficiali europeni o declarație a societății civile din diaspora. În același timp, în perimetrul sediului Parlamentului European, scuarul Altiero Spinelli, au fost surprinse deputatele PDM, Valentina Buliga și Violeta Ivanov, dar și comunista Oxana Domenti. Acestea participă între 19-21 iunie la seminarul „Ciclul legislativ – de la inițiativă legislativă spre implementare și monitorizare”.
Ziarul de Gardă mai subliniază că astăzi este ultima zi când Ilan Șor mai poate fi supus unei măsuri de arest, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, ar putea pronunța sentința în dosarul de escrocherie pe numele acestuia. După ce în ședința de ieri ultimul martor al apărării nu s-a prezentat, a fost demarată etapa dezbaterilor judiciare. Procurorul anticorupție, Andrei Băieșu a cerut trimiterea primarului de Orhei după gratii pentru 19 ani și privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul instituțiilor financiare pe un termen de cinci ani. Astăzi urmează ca avocații să expună poziția apărării, după care magistrații vor intra în deliberare. Întrebat, unul dintre avocați a declarat că sentința „cel mai probabil” va fi pronunțată astăzi. În timp ce părăsea sediul instanței, Ilan Șor a declarat jurnaliștilor că este „categoric” împotriva pedepsei care este cerută de procuror, invocând că numai datorită lui au fost deschise dosarele în privința fostului premier, Vlad Filat, dar și a omului de afaceri, Veaceslav Platon.