Modificarea Legii cu privire la piața produselor petroliere, votată în lectura a doua

  • 24 August 2021 11:18
Modificarea Legii cu privire la piața produselor petroliere, votată în lectura a doua

Noile prevederi privind piața produselor au fost votate în lectura a doua de către deputații întruniți astăzi în ședință.

În cea de-a doua lectură, s-a propus introducerea unui amendament, care prevede că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua/zilele următoare celei/celora în care au fost stabilite. Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se vor publica pe pagina web oficială a ANRE.

În conformitate cu amendamentul înaintat, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Totodată, Agenția va elabora Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere în conformitate cu Normele generale de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard.

De asemenea, se propune ca produsele importate din Uniunea Europeană să nu necesite raporturi de verificare la introducerea în Republica Moldova, în termen de șase luni urmând să fi elaborată metodologa de aplicare a acestei prevederi.

Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere mai prevede micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3.

O altă prevedere  a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici, consideră autorii documentului.

Documentul a fost elaborat în vederea înlăturării carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc pe piața produselor petroliere.

ANRE  va aduce actele sale normative în concordanță cu prezenta lege în termen 30 de zile. 

CNA a formulat câteva obiecții asupra proiectului, susținând că deși prin el se propune liberalizarea formării prețurilor pe piața națională a produselor petroliere, cu excepția comercializării cu amănuntul a benzinei COR 95 și a motorinei, documentul de fapt promovează interesele marilor companii de pe piață, în defavoarea celor mici.

„Se observă situația vulnerabilă a comercianților de produse petroliere principale cu amănuntul, care procură aceste produse de pe piața locală (adică nu sunt importatori)”, afirmă autorii expertizei.

În opinia lor, problema de bază rezidă în faptul că acești comercianți procură carburanții de tip standard de pe piața națională cu ridicata, unde crearea prețurilor este liberă, și le vând ulterior pe piața națională cu amănuntul, unde prețul maxim este stabilit de ANRE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău