Moartea lui Navalnîi ar fi DEVELOPAT și „cameleonii” lui Putin de la Chișinău (Revista presei)

  • 19 Februarie 09:46
Moartea lui Navalnîi ar fi DEVELOPAT și „cameleonii” lui Putin de la Chișinău (Revista presei)

Moartea lui Navalnîi ar fi DEVELOPAT și „cameleonii” lui Putin de la Chișinău, titrează Ziarul Național. Liderii din lumea liberă au condamnat gestul ucigaș făcut de „regimul Putin”, însă nu același lucru s-a întâmplat și în R. Moldova, consideră comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc. Acesta observă că ultima postare a lui Dodon este despre faptul că trebuie „să revenim la dialog cu Rusia”. Ilan Șor se afișează la Moscova și probabil își zâmbește în barbă cum reușește el să fenteze, cu ajutorul lui Putin, legislația internațională. Irina Vlah nu a scos niciun cuvânt. Păstrează tăcerea. Nu își poate deranja curatorul.

Hrițuc, s-a referit și la proaspătul „proeuropean” Ion Ceban. „Acesta a transmis condoleanțe familiei, dar nu a spus niciun cuvânt în privința ucigașului, a regimului Putin. Pentru că „desprinderea” de Moscova nu înseamnă și libertate totală. E doar o desprindere tactică, o trecere la o strategie mai subtilă. Dacă mesajele cu „jandarmul român” nu au funcționat, o să funcționeze cele cu „cameleonul” blând și democrat. Moartea lui Navalnîi acționează ca o hârtie de turnesol în privința politicienilor din R. Moldova. Se poate vedea foarte ușor cine este adeptul libertății și al valorilor vestului și cine sprijină în continuare un regim care își omoară opozanții”, conchide Cristian Hrițuc.

Ucraina este dispusă să ofere, la solicitare, orice fel de ajutor Chișinăului în cazul în care vor apărea complicații în problema transnistreană, scrie DW. Afirmația aparține ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, și a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate. „Dacă o atare necesitate va apărea, Ucraina va reacționa prompt la primul demers oficial al Guvernului moldovean. Ucraina respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și nu va lua unilateral decizii în privința Transnistriei. În ceea ce privește reglementarea transnistreană, Kievul își va coordona toate acțiunile cu Chișinăul”, a spus diplomatul ucrainean. Potrivit ambasadorului Marko Shevcenko, Moldova este un partener crucial în acest moment pentru Ucraina, deoarece este principala țară de tranzit a mărfurilor în și din Ucraina. El a adăugat că guvernele de la Kiev, Chișinău și București lucrează acum la un mecanism de tranzit al mărfurilor ucrainene care să nu afecteze exportul de produse agricole moldovenești și românești, una din soluțiile identificate fiind direcționarea exporturilor ucrainene doar pe calea ferată.

Gazeta de Chișinău se întreabă Ce ar trebui pus între aceste două exerciții democratice: alegeri și referendum: o conjuncție coordonatoare ori o… disjuncție adversativă? E o formulă matematică ce ne unește sau una care ne dezbină? Opiniile diferite nu divulgă, așa cum se insinuează, o societate dezmembrată și polarizată, ci o democrație funcțională. Nicio decizie politică nu le va conveni tuturor, fiecare e în drept să creadă altceva decât opinia celorlalți. Și să insiste pe propria opinie, și chiar pe respectarea ei. Eu nu sunt aici cu deciziile, dar, în ideea bătrânului Voltaire, sunt gata să pun osul la bătaie pentru dreptul oponentului meu de a-și apăra opinia.

Originarii din Republica Moldova, printre cei mai mari investitori străini în agricultura românească, titrează Mold-Street. Italia, Germania, Republica Mol­dova, Olanda și Spania sunt prin­cipalele țări de origine ale acțio­narilor companiilor care activează în agricultura românească, scrie Ziarul Financiar din România. În total, 3,1% din cele 133.461 de companii agricole active în România au capital străin, arată o analiză ZF făcută pe baza datelor de pe platforma Termene.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău