Miza principală a Rusiei este compromiterea referendumului pentru aderarea R.Moldova la UE (Revista presei)
-
25 Iunie 09:22
Ce înseamnă pentru noi Conferința interguvernamentală Republica Moldova - UE? – un editorial semnat de expertul Laurențiu Pleșca pentu Agora. Republica Moldova și Ucraina deschid oficial discuțiile de aderare, astăzi, 25 iunie, la doar doi ani după ce au solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Statele membre ale blocului comunitar vor vota această formalitate în cadrul Summitului Consiliului European de la Luxemburg. Se întâmplă în primul rând datorită insistenței Belgiei, care a ținut morțiș ca acest eveniment istoric să se producă acum, cât acest stat membru încă deține președinția Consiliului UE, subliniază autorul, care atenționează că urmează vremuri incerte, mai ales că, de la 1 iulie, Ungaria lui Viktor Orban va dicta agenda Uniunii Europene. Se așteaptă ca Balcanii de Vest să devină prioritari în politica de extindere. Procesul de aderare nu este doar tehnic, ci și profund politic. De aceea, de multe ori nu depinde de țara noastră care este ritmul integrării europene. Totuși, semnalele politice sunt mai puternice ca niciodată, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, observă expertul. Cu toate că trecem printr-un proces similar celorlalte state candidate la UE, unde este vorba de ani de implementare a reformelor, este evident că pentru Moldova și Ucraina procesul este deosebit de accelerat. În doi ani, am ajuns de la statutul de candidat, la cel de negociator. Urmează să mai fie scurtați anumiți timpi de integrare europeană, conform procedurii de extindere a Uniunii Europene, iar anul 2030 să fie stabilit drept un obiectiv cheie și oficial de către Comisia Europeană. Iar validarea referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, din octombrie 2024, este încă o acțiune care vine să accelereze parcursul european al țării, scrie Agora, transmite Radio Chișinău.
„Miza principală a Rusiei este ca referendumul privind parcursul european al R. Moldova să fie compromis”, atenționează analistul politic Ion Tăbîrță, la Podcast ZdCe. El comentează situația de pe scena politică din R. Moldova, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, principalii competitori, cum se poziționează și ce interese promovează fiecare. El s-a referit la grupul condus de Ilan Șor, la socialiștii lui Igor Dodon, la primarul capitalei, Ion Ceban, și Mișcarea Alternativa Națională, la președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare. „Referendumul privind parcursul european, privind vectorul de dezvoltare al statului nostru, a ridicat mult mizele acestor alegeri. Pentru acei polit-tehnologi sau geo-strategi din Federația Rusă, miza principală este ca referendumul privind parcursului european al R. Moldova să fie compromis. Desigur, ei vor ca votul să fie unul negativ, dar totodată ei vor încerca alt tip de procedee ca să zădărnicească referendumul, și anume, să fie un absenteism mare sau cei care vor vota „Pentru” să fie într-un procent nu tare mare, să fie contestată legitimitatea acelui referendum. Astfel, alegerile prezidențiale vor fi abordate de către actorii politici prin prisma referendumului pentru integrare europeană”, consideră analistul politic.
„Pentru Federația Rusă, R. Moldova rămâne a fi in sfera de interese geopolitice”, au atenționat și experții invitați în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. În acest context, Sergiu Tofilat, vicepreședintele Partidului Schimbării, a vorbit despre pericolul dezinformării, totodată a subliniat importanța conjugării puterilor partidelor pro-europene pentru atingerea scopului la referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova. „Acest referendum nu este al PAS-ului sau al Maiei Sandu, este bine să conjugăm eforturile și împreună să ne mișcăm ca să ne atingem acest obiectiv. Bătălia principală se va da la alegerile parlamentare de anul viitor și eu cred că obiectivul cel mai important pe care îl avem noi ca țară este să reușim să păstrăm o majoritate în parlament, care să susțină vectorul european”, a spus Sergiu Tofilat. Președintele Comunității WatchDog și membru al Inițiativei Civice “Cetățenii pentru Europa”, Valeriu Pașa a specificat că referendumul este vulnerabil la coruperea alegătorilor, iar cetățenii trebuie să dea dovadă de maturitate democratică și civică. „Resursele pe care le pompează Rusia în distorsionarea realității din R. Moldova sunt enorme. Peste tot îi vezi, cetățenii văd, intri pe Facebook, la orice postare practic zeci de comentarii lăsate de profiluri false, care sunt programate și promovează diferite link-uri care te duc pe YouTube, Telegram, la tot felul de falsuri. Zeci de partide care se aliniază finanțate și controlate de la Moscova, inclusiv unii care pretind că sunt pro-europeni, care de dimineață până seara doar discreditează referendumul. Trebuie să fim foarte conștienți, sunt riscuri. Referendumul este vulnerabil la coruperea alegătorilor. Trebuie să facem diferența dintre alegerile parlamentare și referendum. Rezultatele referendumului nu e o chestie pe 4-5 ani înainte, este o chestie pe foarte mulți ani înainte”, a spus expertul Valeriu Pașa.
Fostul premier și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, dar formațiunea sa, semnatara „Pactului pentru Europa”, va boicota referendumul de integrare în Uniunea Europeană (UE) din aceeași zi. Ion Chicu a spus Europei Libere că nu vede nicio contradicție în faptul că PDCM a semnat – inclusiv cu PAS – „Pactul pentru Europa”, iar acum boicotează referendumul.
Comentând evenimentul de începere oficială a negocierilor dintre UE cu R. Moldova și Ucraina, Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „președinția belgiană a acționat cu iscusință, lăsându-l pe premierul ungar Victor Orban în afara jocului, dar nu fără complicitatea sa. Se pare că Orban doar vrea să creeze impresia că se opune aderării Ucrainei la UE. Și fiindcă Republica Moldova se află în același pachet, unii îi prezic și ei, cu aceeași voluptate, eșecul. Dar a vrea să lase impresia și a se opune cu adevărat sunt totuși lucruri diferite, după cum s-a văzut și cu alte ocazii”, conchide Nicolae Negru.