Misiunile de lungă durată în spațiu provoacă tulburări de vedere la aproape 75% din astronauți
-
29 Noiembrie 2016 13:02
Vederea a aproape trei sferturi dintre astronauții care efectuează misiuni de lungă durată în spațiu este alterată din cauza schimbărilor în presiunea lichidului cefalorahidian provocate de microgravitație, au stabilit oamenii de știință printr-un studiu dat publicității luni, transmite Agerpres.
În ultimii zece ani, în contextul în care un număr în creștere de echipaje petrec luni de zile în Stația Spațială Internațională (ISS), medicii de la NASA au început să observe tulburări ale vederii la astronauții care rămân mult timp pe orbită.
Vederea lor este afectată și examinări mai aprofundate au arătat mai multe schimbări structurale, printre care și o aplatizare a globului ocular și o inflamare a extremității nervilor optici.
Acest sindrom, intitulat "Tulburare a vederii ca urmare a schimbării presiunii intracraniene", a fost subiectul unei prezentări la conferința anuală a Societății Nord-Americane de Radiologie (RSNA) care se desfășoară în această săptămână la Chicago.
Inițial, oamenii de știință credeau că problemele de vedere apar în urma modului în care sângele circulă prin corp în condiții de microgravitație, respectiv adunându-se mai mult în cap, a explicat Noam Alperin, profesor de radiologie și inginerie biomedicală la facultatea de medicină a universității din Miami (Florida), principalul autor al studiului.
Pentru realizarea studiului, autorii au comparat scanările creierului pentru șapte astronauți care au petrecut mai multe luni pe ISS cu cele realizate în cazul a nouă dintre colegii lor care nu au avut decât misiuni de scurtă durată.
Oamenii de știință au constatat că astronauții care au petrecut mai multe luni pe avanpostul orbital au o cantitate mai mare de lichid cefalorahidian în creier. Acest lichid protejează creierul și măduva spinării, transportă nutrienți și curăță sistemul nervos central de diferite deșeuri metabolice.
Pe Pământ, acest lichid permite adaptarea corpului la diverse poziții, precum în picioare, culcat sau așezat. Dar în condiții de imponderabilitate, acest mecanism hidraulic este "perturbat de absența schimbărilor de presiune în funcție de diferitele poziții ale corpului", a explicat dr. Alperin, subliniind că este pentru prima dată când a fost stabilită o legătură cantitativă directă între presiunea lichidului cefalorahidian și această tulburare a vederii.
NASA efectuează cercetări pentru a găsi un remediu la această problemă în vedea misiunilor umane de foarte lungă durată în spațiu, respectiv trimiterea de astronauți spre Marte la orizontul anilor 2030.
Totuși, Clayton Anderson, astronaut care s-a restras din activitate de la NASA, a declarat că nu s-a confruntat cu aceste probleme de vedere după ce a petrecut cinci luni pe orbită în 2007.
Cercetările efectuate de agenția spațială americană au arătat că o proteină produsă de organismul său a permis împiedicarea acestei perturbări a presiunii lichidului cefalorahidian, a explicat fostul astronaut.