Misiunea FMI ar putea veni la Chișinău până la sfârșitul lunii februarie

  • 26 Ianuarie 2016 09:11
Misiunea FMI ar putea veni la Chișinău până la sfârșitul lunii februarie

O misiune a FMI ar putea vizita Republica Moldova până la sfârșitul lunii februarie, susțin mai mulți oficiali din cadrul noului Cabinet de Miniștri.

Experții sunt însă mai reticenți. Ei atenționează că fără un acord cu FMI, care ar debloca finanțarea externă, Republica Moldova ar putea intra într-un colaps financiar.

O delegație a Fondului Monetar Internațional ar putea ajunge la Chișinău la finele lunii februarie, pentru a iniția negocierile privind semnarea unui nou acord de finanțare cu autoritățile moldovenești. Cel puțin așa susține proaspătul ministru al economiei, Octavian Calmâc. Potrivit ministrului, unicele impedimente sunt  neadoptarea bugetului pentru 2016 și alegerea Guvernatorului BNM.

Premierul Pavel Filip, care a avut, luni, 25 ianuarie, o primă întrevedere cu reprezentanții FMI la Chișinău, a menționat că Republica Moldova a îndeplinit majoritatea precondițiilor Fondului pentru semnarea unui nou memorandum.

În același timp, experții pun la îndoială nivelul de îndeplinire de către autorități a recomandărilor FMI, în special a celor privind asanarea sistemului bancar. Potrivit analistului economic, Vlad Bercu, chiar dacă o misiune a Fondului va vizita Republica Moldova la finele lui februarie, și un memorandum va fi semnat, debursarea banilor va avea loc mult mai târziu, după reuniunea Bordului FMI.

Republica Moldova nu are un acord cu FMI din toamna anului 2013. O delegație Fondului Monetar urma să vină în Republica Moldova la începutul verii trecute, vizită amânată după căderea guvernului Gaburici. O altă vizită a FMI, la fel a fost amânată din cauza anunțului  de demisie a guvernatul BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău