Ministrul român al Justiției: Care este lupta reală împotriva corupției

  • 29 August 2016 13:55
Ministrul român al Justiției: Care este lupta reală împotriva corupției

Lupta reală împotriva corupției trebuie să implice și curățarea din interior a sistemului judecătoresc, a declarat ministrul Justiției din România, Raluca Prună, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii de la Chișinău.

Oficialul de la București a explicat că reforma justiției a început în România în perioada aderării la Uniunea Europeană, cu o presiune puternică din partea structurilor europene, dar și din partea societății.

Corpul profesional al judecătorilor și procurorilor trebuie să îi denunțe pe cei din sistem care nu respectă legea și deontologia profesională, acest lucru fiind un aspect important al luptei împotriva corupției și al reformei în domeniul justiției, a subliniat ministrul Justiției de la București, Raluca Prună, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău  la sfârșitul săptămânii trecute. Ea a avut și o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău, unde a relatat experiența României în acest domeniu.

„Așa se explică și de ce corpul profesional al magistraților se curăță pe sine. Avem cazuri de magistrați care au fost condamnați definitiv în România. Încet-încet, sistemul și-a găsit niște mecanisme de autoreglare și eu cred că am ajuns la un punct de la care nu ne putem întoarce înapoi. Există o datorie și a celui care funcționează într-o profesie să denunțe pe cel care nu respectă deontologia acelei profesii, fără ca asta să însemne denunț”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiției de la București a menționat că Republica Moldova se află acum la etapa la care se afla România la începutul anilor 2000, în domeniul luptei împotriva corupției. Un impact decisiv l-au avut presiunea din partea organismelor internaționale, din partea societății civile, dar și voința politică, a explicat Raluca Prună, care a subliniat că procesul de aderare la Uniunea Europeană a fost esențial în acest sens.

„România era exact în același punct la începutul anilor 2000, când, de exemplu, în materie de luptă împotriva corupției, ceea ce producea guvernul de atunci erau niște statistici cu conductorul de tren care a luat mită câte trei lei de la câte 20 de studenți care mergeau la mare cu trenul. Și am ajuns la cauze care nu ne fac cinste ca societate, dar care arată că societatea a putut fi, dacă nu asanată, măcar am început să facem asta. Avem un fost prim-ministru care a și executat o pedeapsă pentru o faptă de corupție, avem un alt prim-ministru investigat pentru fapte legate de corupție, avem numeroși parlamentari, numeroși primari”, a constatat Raluca Prună.

Raluca Prună a subliniat că în prezent România se pregătește pentru implementarea unei noi directive europene, care prevede confiscarea extinsă în cazurile de corupție. Documentul se referă nu doar la confiscarea banilor delapidați sau proveniți din acte ilegale, dar și a bunurilor achiziționate din acești bani. În acest context, ministrul Justiției din România le-a recomandat autorităților din Republica Moldova să nu aștepte aderarea la Uniunea Europeană, dar să implementeze confiscarea extinsă cu anticipare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău