Ministrul energiei al României, Virgil Popescu: Primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în rețeaua națională anul viitor

  • 14 Decembrie 2021 09:28
Ministrul energiei al României, Virgil Popescu: Primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în rețeaua națională anul viitor

Ministrul energiei al României, Virgil Popescu, spune că primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în rețeaua națională anul viitor, urmând ca în 2026 cantitatea să fie suplimentată simțitor, odată cu exploatarea perimetrului deținut de OMV Petrom și Romgaz. În aceste condiții, crede ministrul, prețul gazelor ar trebui să scadă.

„Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiție într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut niște întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul național de transport”, a anunțat ministrul energiei, luni seara, la Digi24.

El a amintit că, pe de altă parte, statul român dorește să achiziționeze prin Romgaz cota parte, de 50 la sută, din perimetrul Neptun, care este deținută de Exxon. Aprobarea tranzacției a fost dată vineri de Adunarea Generală a acționarilor Romgaz, urmând ca în perioada următoare să se semneze acest contract.

„Decizia de investiții ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz și OMV Petrom, în cursul anului viitor, în așa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul național de transport”, a menționat Virgil Popescu. El a estimat că ar fi necesară o investiție de 4 miliarde de euro. 

Astfel, producția de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, adică aproape cât tot consumul României din prezent. „Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piața românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piața românească, cât și pentru export, cât și pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri”, a declarat Virgil Popescu. „În momentul în care ai mai multe gaze în piață, evident că este o presiune pe preț, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, și atunci scade prețul”, a arătat ministrul energiei. 

Cât despre capacitatea de înmagazinare a României, ministrul a spus că obiectivul este ca până în 2025 să crească de la 3 miliarde la 4,2 miliarde de metri cubi.

În acest context, ministrul Virgil Popescu a anunțat că România, împreună cu alte patru state din UE - Franța, Italia, Spania și Grecia - , a format „o minoritate de blocaj” și încearcă să obțină o modificare a reglementărilor europene prin care să poată fi făcute achiziții comune de gaze naturale. „De principiu, Comisia Europeană ar agrea acest lucru, achiziția centralizată, evident, voluntar, benevol, statele care vor”, a spus Virgil Popescu. „România sprijină acest lucru, România este unul dintre producători, al doilea mare producător de gaze, și se gândește că va extrage gazele de la Marea Neagră și se gândește că va avea surplus de gaze. Ne gândim și în perspectiva viitoare, nu numai pentru această iarnă”, a adăugat Virgil Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,53
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:7,2 m/s
Mon
13
Tue
15
Wed
17
Thu
17
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău