Alertă timpurie pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Ministerul Energiei inițiază măsuri preventive

  • 08 August 13:13
Alertă timpurie pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Ministerul Energiei inițiază măsuri preventive

Ministerul Energiei al Republicii Moldova a anunțat astăzi că inițiază procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. Decizia a fost luată la propunerea operatorului sistemului de transport a gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz”, în legătură cu informația parvenită de la operatorul ucrainean privind situația la stația de măsurare a gazelor Sudja din Federația Rusă. În Regiunea Kursk, unde la moment au loc acțiuni militare, se află o stație importată de compresare a gazului, livrat spre Republica Moldova, prin regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, în prezent nu există vreun risc de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng al Nistrului, iar Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență urmează să convoace ședința Comisiei Situații Excepționale pentru a examina propunerea Ministerului.

„La moment, nu există risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție, pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a spus Victor Parlicov. 

Potrivit datelor furnizate de operatori, gazele naturale se livrează prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal, în același timp pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău