Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat să fie declarată situația de Alertă timpurie, pentru a preveni problemele de furnizare a gazelor

  • 24 Decembrie 2019 11:17
Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat să fie declarată situația de Alertă timpurie, pentru a preveni problemele de furnizare a gazelor

Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat să fie declarată situația de Alertă timpurie, pentru a preveni problemele de furnizare a gazelor.

Autoritățile au semnat un aranjament cu BERD pentru oferirea a 50 milioane de dolari pentru procurarea gazelor, în cazul în care va fi sistată tranzitul pe teritoriului Ucrainei. De asemenea, Moldovagaz susține că livrarea în sens invers a gazelor, este pe deplin pregătită.

Ministrul Economiei și Infrastructurii și președintele Moldovagaz s-au arătat siguri că nu va fi necesară aplicarea acestui instrument, datorită progresului negocierilor între Federația Rusă și Ucraina.

Săptămâna trecută, Moscova și Kievul au convenit asupra semnării unui nou acord privind tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei.

Astfel, partea rusă va livra gaze Europei prin Ucraina timp de cinci ani. Grupul rus Gazprom, care furnizează mai mult de o treime din gazele naturale consumate de Europa, va asigura tranzitul a 225 miliarde metri cubi de gaze naturale. Ucraina este o țară crucială pentru tranzitul gazelor naturale rusești spre Europa. Noul acord este considerat un succes important pentru ambele părți, în condițiile în care actualul acord prin care Rusia livrează gaze Ucrainei și altor state din Europa expiră după 31 decembrie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău