Ministerul Economiei: Nu există riscuri ca anumite produse să dispară din magazine

  • 11 Martie 2022 09:47
Ministerul Economiei: Nu există riscuri ca anumite produse să dispară din magazine

Ministerul Economiei precizează că nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine. Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene, transmite IPN.

La capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei țări asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ. Valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi.

Cât privește importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% – din Ucraina și 14% – din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.

Potrivit Ministerului, pentru produsele importate din aceste țări există alternative. Au avut loc discuții cu importatorii și rețelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău