Mingea, berea și Acordul de Asociere (Timpul)

  • 10 Iunie 2014 14:36
Mingea, berea și Acordul de Asociere (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 10 IUNIE

Mingea, berea și Acordul de Asociere - luna iunie nu ne lasă să ne plictisim, titrează Timpul. Publicația amintește că pe 27 iunie, urmează să fie semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană - eveniment major care va marca viitorul țărișoarei noastre. Între timp, în câteva zile, va fi dat startul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. Terasele își pregătesc rezervele de bere, iar Piața Marii Adunări Naționale va deveni un teritoriu al microbiștilor. În toiul feeriei fotbalistice, la Chișinău urmează să vină ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Adjunctul său a și sosit deja, pentru a ne avertiza că semnarea Acordului va avea unele consecințe negative asupra relațiilor moldo-ruse.

Karasin vine cu un nou pachet de avertizări pentru Republica Moldova, scrie și Evenimentul Zilei. Ziarul observă că și Tiraspolul „cântă” în duet cu Moscova. Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Șevciuk a cerut mediatorilor, observatorilor și Chișinăului dreptul la activitate economică externă și implementarea Acordului de Asociere cu UE de către Chișinău după exemplul Ciprului de Nord.

Jurnal de Chișinău se întreabă care este totuși motivul scindării în PCRM: vectorul extern sau disensiunile din cadrul partidului? Mark Tkaciuk, care și-a depus mandatul de deputat susține că Partidul Comuniștilor nu trebuie să se dezică de retorica pro-euroasiatică de care, se pare, Vladimir Voronin a dat de înțeles că s-a dezis. Vadim Mișin, unul dintre transfugii din PCRM, consideră că de fapt adevăratul motiv al disensiunilor din rândul partidului nu este vectorul de dezvoltare al RM, ci lupta dintre generații. Conflictul este mult mai profund, e un conflict de ordin personal care constă în faptul că aceste două tabere concep în mod diferit dezvoltarea partidului și direcția în care trebuie să meargă acesta, scrie Jurnal de Chișinău.

Același ziar face un portret al stângii moldovenești. Parlamentarul comunist Muntean sărind la bătaie la un liberal-democrat, lupii lui Voronin urlând la delegațiile europene și la colegii de parlament, Șelin împărțind personal bere și ouă bătăușilor antiunioniști de la Bălți, demonstrațiile zgomotoase și caraghioase ale lui Dodon, bătăile din Comrat – potrivit ziarului Jurnal de Chișinău, așa arată „stânga moldovenească, azi”.

Adevărul publică un interviu cu JAMES APPATHURAI, ASISTENT ADJUNCT AL SECRETARIATULUI GENERAL NATO PENTRU PROBLEME POLITICE ȘI POLITICĂ DE SECURITATE. El susține că Moldova nu a fost vizată întâmplător de liderul de la Casa Albă, Barack Obama, atunci când a anunțat că SUA vor aloca un miliard de dolari pentru consolidarea securității în Europa de Est. „Interesul pentru Moldova arată că țara are o poziție geostrategică importantă“, titrează Adevărul.

În Ziarul Național, publicistul Nicolae Negru comentează vizita lui Putin în Franța. Potrivit autorului, săptămâna trecută, liderii occidentali s-au jucat cu Putin de-a „polițistul rău și polițistul bun”. „Bun” a fost Hollande, președintele Franței care l-a invitat la marcarea aniversării a 70-ea de la debarcarea aliaților în Normandia. Totodată, Parisul i-a oferit lui Putin și pilula amară a prezenței lui Petro Poroșenko, nou alesul președinte ucrainean, cu care liderul de la Kremlin nu dorea să dea ochii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău