Mia Cebanu: Ce aș schimba dacă aș fi ... Ministrul Culturii?

  • 29 Septembrie 2014 10:11
Mia Cebanu: Ce aș schimba dacă aș fi ... Ministrul Culturii?

Ce aș schimba sau aș implementa dacă aș fi Ministrul Culturii?

-aș implicaactorii în spectacole de caritate, în cadrul cărora vor fi invitați ambasadorii diferitor țări, și cu ajutorul lor, să se organizeze spectacole internaționale în limba engleză și cu subtitrări în limba țării respective, asta va contribui foarte mult la promovarea țării, la promovarea actorilor, la promovarea tradițiilor noastre, portului nostru.

-să încurajez direcțiile raionale de cultură să promoveze tradițiile și obiceiurile nu doar prin intermediul ansamblurilor cu renume, care și așa sunt prezente la toate sărbătorile an de an, dar și a copiilor, tinerilor și de ce nu, chiar familii întregi.

-aș încuraja ca direcțiile raionale să contribuie și să coopereze pentru scopul comun de a trage granturi și investiții străine.

- de curând, am avut frumoasa ocazie să-i avem câștigători la concursul ”Românii au Talent”, pe concetățenii noștri, băieții din trupa ”Brio Sonores” . Îmi pare rău că ei muncesc foarte mult ca să fie recunoscuți la noi în țară, iar Ministerul Culturii nu le organizează și nu le propune nimic pentru a colabora, pentru a câștiga dublu sau chiar triplu, și aici mă refer la câștigul țării, la promovarea ei peste hotare, la câștigul băieților, pentru că ei sunt dornici de muncă și de colaborări, la câștigul care-l va avea biserica, pentru că băieții sunt repretentanți ai bisericii, și nu în ultimul rând va avea de câștigat ministerul culturii, care va avea o satisfacție de pe urma celor realizate.

-Festivalurilecare s-au început a fi organizate este un semn bun, or noi până acum nu prea am avut unde merge în afara orașului, nu prea am avut unde vedea producția autohtonă de oale, ii, jucării, și alte lucruri frumoase și unicale, care le confecționează moldovenii, și aici însă este un mare, DAR, organizarea acestor evenimente, trebuie să meargă de mână cu organizarea lor și peste hotarele țării. Trebuie să aspirăm la lucruri mari,doar așa le vom obține, iar dacă ne vom mulțumi și nu vom dori să ridicăm mânile și să mișcăm coatele ca să lucrăm, vom fi în continuare o țărișoară acolo... între România cu dracula și Ucraina, care din păcate acum nu este în cea mai frumoasă situație.

- nu știu dacă este în competența ministerului culturii aceasta, dar cred că demult trebuie introdusă taxa pentru interpreți, dansatori, organizatori de diferite festivități, pentru că, parcă suntem o țară democrată, care promovează valori liberal-democrate și europene, deci trebuie cel puțin să mai tragem cu ochiul la vecini, la care capitol stăm mai prost și să schimbăm ceva, or noi nu prea avem cu ce ne lăuda, decât cu oameni foarte talentați, dar asta este foarte puțin, doar să-i avem, trebuie să le oferim posibilități, trebuie să organizăm, să-i invităm, să pornim motorul, să se miște carul din loc.

-Concertele la fel sunt binevenite, după cum am spus și despre festivaluri, dar totul se întâmplă doar aici în capitală, în restul Republicii tineiri nu au unde merge, ce vedea, cu ce se ocupa, or ministerul culturii ar trebui să promoveze cultura și toate ramurile adiacente acesteia.

Soluțiile realizabile, dar greu de realizat mereu vor fi salutate de oameni care doresct rezultate, eu sper și cred că ministerul culturii să fie mai aproape de oameni, nu doar din capitală, ci pe întreg teritoriul țării, pentru că la câțiva km de oraș sunt o multitudine de talente, care se pierd sau se relizează deja undeva peste hotare cu forțele proprii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Arhivă Radio Chișinău