”Merele otrăvite” ale președintelui Dodon (Revista Presei)

  • 28 Martie 2017 09:43
”Merele otrăvite” ale președintelui Dodon (Revista Presei)

Revista presei din 28 martie

Evenimentul Zilei scrie că „ziua de 27 martie 2017, consemnată de istorie ca scurgerea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, a adus multă emoție pe ambele maluri ale Prutului. Pe de o parte, în rândul clasei politice de la București s-a sărbătorit declararea zilei drept una de sărbătoare națională, iar la Chișinău ca fiind una de doliu la nivelul președinției. Aici, patriotul-prim Igor Dodon, a coborât drapelul tricolor în berna Facebook-ului său. În schimb a urcat un videoclip pregătit din timp de casa sa de film NTV, în colaborare cu Moskva Film… Socialiștii lui Dodon nu au făcut decât să redea istoria de după anexarea Basarabiei, în vara lui 1940. Înșiruirea de „fapte istorice”, poate fi demontată prin simpla înlocuire a cuvântului român cu rus, iar a geografiei României cu cea a URSS de după `40... În materie de propagandă antiromânească în R. Moldova, atât Rusia, cât și slujbașii ei, au rămas cantonați în aceleași minciuni de acum peste 75 de ani”, scrie EVZ.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „dacă se reunesc România și Republica Moldova, obținem nu o Românie mare dar o Românie „normală”, firească, naturală. Potrivit autorului, teama de Unire îi paralizează cel mai mult pe politicienii și funcționarii care se pot pomeni în roluri secundare. Dacă nu exista Unirea din 1918 și Basarabia nu trăia 22 de ani de libertate culturală și lingvistică, în mediul ei natural, firesc, șansele pentru apariția unui Druță, Vasilache, Vieru, Cimpoi, Beșleagă, Codru, Ioviță etc. în literatura noastră se reduceau mult… Astfel,  autorul se întreabă dacă Dodon, care anunță o cruciadă împotriva unionismului, ridicând arma primitivă a moldovenismului, nu-și dă seama ce face? El vrea să ne bage din nou, într-un „castronaș”, să ne pună sub capacul unei „statalități” inventate, să-i interzică a doua oară pe Caragiale, Rebreanu, Coșbuc, Blaga, Arghezi, Eliade”…

Portalul Moldonova amintește că se împlinesc 100 de zile de când se află Dodon la Președinție. El cheamă din nou jurnaliștii să le vorbească despre primele 100 de zile de la învestirea sa în funcție. Publicația schițează principalele teme, pornind de la promisiunile electorale și de la acțiunile sale ulterioare. „Restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia” este primul punct din programul electoral al lui Dodon, amintește portalul Moldnova. În opinia autorilor, promisiunile privind anticipatele și reunificarea țării, sunt două eșecuri. Analizând și celelalte promisiuni ale acestuia, publicația comentează că „eșecurile lui Igor Dodon în realizarea celor mai mari promisiuni ale sale demonstrează caracterul populist al discursului acestuia, în lipsa unor atribuții și a unui guvern care să-i justifice declarațiile”.

„Mielul blând de la Chișinău a supt vreme de 25 de ani de la două oi, iar acum se pare că această epocă se apropie de sfârșit, atenționează George Damian într-un editorial pe portalul Moldnova.eu. Autorul subliniază că Acordul de asociere cu UE este incompatibil cu ceea ce în general sunt numite ”legăturile tradiționale cu Rusia”, ceea ce duce la forțarea unei decizii. Clasa politică de la Chișinău trebuie să ia o hotărâre în privința Acordului de asociere cu UE și în același timp să își asume consecințele acestei hotărâri, indiferent care va fi aceasta. Uniunea Europeană a început un proces de reformă, nimeni nu va lua în serios încercările de târguială ale mielului blând de la Chișinău, înțelegerea a fost făcută, cine vrea să schimbe ceva nu are decât să își asume schimbarea, nimeni nu va plânge la Bruxelles”.

Mold-street scrie despre ”Merele otrăvite” ale președintelui Dodon. Publicația observă că în ultima perioadă, în contextul discuțiilor privind rezultatele obținute de Republica Moldova după 2 ani de implementare a Acordului de Liber Schimb cu UE, dar și a alegerii unui președinte care se opune deschis acestui Acord, campania de denigrare a DCFTA s-a intensificat semnificativ. Un exemplu de asemenea produse sunt merele, iar Mold-street face o analiză mai detaliată pentru a arăta cum stau lucrurile de facto în acest domeniu.

„În timp ce rușii protestează împotriva sistemului alimentat de corupție, creat de Vladimir Putin, moldovenii întrețin la guvernare un sistem oligarhic care îi condamnă la sărăcie și aplaudă un politician-alternativă, care copiază nu doar stilul de îngâmfat al liderului de la Kremlin, dar și mimica feței și ticurile lui comportamentale, scrie Report.md, referindu-se la pro-rusul Igor Dodon, un politician aflat în ascensiune pe fondul dezamăgirii populației în partidele pretins pro-europene, extrem de corupte, care au guvernat în ultimii 7 ani. Orbiți de deznădejde, furie și dispreț, moldovenii se răzbună „automutilându-se”, optând pentru un curent politic ce le promite, indirect, dictatură și apropierea de o Rusie polițienească, sufocată de corupție”.

„Vor renunța președinții R.Moldova, de Paști, la câte o conservă de caviar?” – jurnalistul Pavel Păduraru revine în Timpul la povestea lui Tudor Pânzari, care locuiește de mai mulți ani într-o colibă în  centrul Chișinăului, după ce a rămas fără locuință.  Potrivit autorului, istoria lui Tudor reflectă cu dureroasă, dar exactă precizie, grija reală a guvernanților R.Moldova față de problemele și de viitorul cetățenilor… După ce a revenit de la războiul din 1992, problemele de sănătate îi dădeau ghes. În 2002, Tudor se afla în stare de inconștiență într-un spital, când primăria Căușeni i-a distrus casa din temelii… fără multe explicații… El a încercat să obțină prin judecată un spațiu locativ în Căușeni, unde își are domiciliul de jure. În 2016, prin decizia Curții Supreme de Justiție, primăria acestei localități a fost obligată să-l includă pe Tudor în „lista de așteptare” pentru a primi un apartament. Asta, de fapt, înseamnă că tot sistemul, fără excepții, i-a scuipat în față acestui om, din simplul motiv că în realitate o asemenea listă nu există, fiindcă Primăria Căușeni nu are bani pentru construcția de locuințe. Căutând o soluție, autoritățile locale au solicitat un sprijin financiar din fondul de rezervă al executivului. Drept răspuns, guvernul a invocat lipsa de resurse în acest fond… Degrabă se vor împlini nouă ani de când Tudor Pânzari protestează în Chișinău. De atunci R. Moldova a avut șapte guverne: Tarlev, Greceanîi, Filat, Leancă, Gaburici, Streleț și Filip. Această situație ne face să înțelegem că problema acestui om este bine cunoscută de toate elitele politicii moldovenești, și de dreapta, și de stânga, și de centru, însă NIMENI nu a mișcat un deget pentru a o rezolva.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău